top of page

Σκέψη/Νόηση (Thinking T) vs Συναίσθημα/Αξίες (Feeling F) MBTI

Updated: Jul 9, 2021

Το πρώτο είδος γνωστικών λειτουργιών που προσδιορίζονται από τον C.Jung είναι οι Κριτικές Λειτουργίες (Judgement functions), λειτουργίες οργάνωσης και αξιολόγησης πληροφοριών που καταλήγουν σε συμπεράσματα. Μελετώντας τη διαδικασία αξιολόγησης, ο Jung εντόπισε δύο είδη κρίσης: τη Σκέψη (T) και το Συναίσθημα (F). Η διχοτομία T-F είναι η κλίμακα που μετράμε το «παραγόμενο προϊόν» μας - δηλαδή πώς λαμβάνουμε αποφάσεις.

Και οι δύο μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε στον εξωτερικό κόσμο (εξωστρεφώς) είτε στον εσωτερικό (εσωστρεφώς).


Η T βασίζεται σε λογικά κριτήρια ή αρχές, όπως περιγράφει ο Jung: "... η απόφαση μετράται ως προς τη σημασία που πρέπει να αποδίδεται στα γεγονότα. Και από αυτή τη σημασία θα εξαρτηθεί ο τρόπος με τον οποίο το άτομο θα επεξεργαστεί τα γεγονότα αυτά". Η F βασίζεται σε προσωπικές, διαπροσωπικές ή συναισθηματικές αξίες όπως περιγράφει ο Jung: "... η προσαρμογή θα εξαρτηθεί εξ ολοκλήρου από τη συναισθηματική αξία που τους αποδίδεται από τον χρήστη".


Και οι δύο Γνωστικές Λειτουργίες Κρίσης (T και F) ορίζονται ως "ορθολογικές" διαδικασίες (δηλαδή χρησιμοποιούν λόγους και αιτίες για να εξαγάγουν συμπεράσματα). Ωστόσο, επεξεργάζονται διαφορετικά είδη πληροφοριών και επομένως τείνουν να καταλήγουν σε διαφορετικά συμπεράσματα κατά τη λήψη αποφάσεων. Η διαφορά μεταξύ T και F είναι ότι η Τ αποδίδει μεγαλύτερη σημασία στη λογική σκέψη ολόκληρης της διαδικασίας συλλογισμού της και την αξιολογεί με βάση τη λογική πραγματικότητα, ενώ η F έχει την τάση να κρίνει την αξία και το συναισθηματικό πλήρωμα της πληροφορίας. Με άλλα λόγια, οι διαφορές μεταξύ T και F συχνά καταλήγουν σε μια θεμελιώδη φιλοσοφική διαφωνία σχετικά με το εάν τα συναισθήματα και οι αξίες μετράνε ως «γεγονότα», η διχοτομία αυτη όμως ορίζει και τον τρόπο που κρίνουμε τις παραμέτρους αυτές, ενισχύοντας έτσι και τη μοναδικότητα της ύπαρξής μας.

Δεδομένου ότι o ασυνείδητος νους επεξεργάζεται συνεχώς πληροφορίες και μόνο ένα μικρό μέρος των αντιληπτικών δεδομένων φτάνει στο συνειδητό μας, οι άνθρωποι συχνά δεν γνωρίζουν την προσωπική τους διαδικασία συλλογισμού και πώς προέκυψαν οι κρίσεις και οι αποφάσεις τους. Μια αντικειμενική ματιά όμως στο μονοπάτι της ζωής μας μέσα από την γνώση, θα μας οδηγήσει στη διάγνωση των λειτουργιών μας και εν συνεχεία στην πολυπόθητη αυτογνωσία.




25 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page