top of page

Σκέψεις σχετικά με την εγκυρότητα των Τεστ Προσωπικότητας - Thoughts on Personality Tests Accuracy

Updated: Jul 10, 2021

Πριν τη δημοσίευση σχετικά με τα ευρήματά μου για τα ονλάιν Τεστ Προσωπικότητας (και ειδικά όταν λαμβάνονται ως 100% έγκυρα δίχως την παροχή εξειδικευμένης βοήθειας ή ακόμη και βιβλιογραφίας/προσωπικής προσπάθειας), θα παραθέσω μερικά γενικά σχόλια για την αποφυγή παρεξηγήσεων:




Καταρχήν, θα ήθελα να πω ό,τι τα σχόλιά μου είναι ξεκάθαρα προσωπικά και βασίζονται στη δική μου έρευνα και χρήση. Θα μπορούσα πολύ άνετα να βάλω βαθμολογία στο κάθε τεστ που θα παρουσιάζω, αλλά πιστεύω ότι ο καθένας θα μπορούσε να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. κυρίως σε μακροπρόσθεσμη βάση. Θα ήταν ιδανικό βέβαια να αποκτήσετε μια κριτική σκέψη εν καιρώ. κυρίως έχοντας υπόψιν ότι τα εργαλεία αυτά τα χρησιμοποιούμε για την προσωπική μας ανάπτυξη και ΟΧΙ ως αυτοσκοπό, για αυτό και δηλώνοντας ότι είμαστε ένας τύπος δίχως να κάνουμε κάτι με βάση αυτό και φορώντας τον Τύπο ως σημαία δικαιολόγησης κάποιας συμπεριφοράς, δεν μας οδηγεί προς την αυτογνωσία και τη βελτίωση. Πόσο μάλλον όταν ο Τύπος που τελικά έχουμε ενστερνιστεί είναι και λανθασμένος.

Επαναλαμβάνω τέλος, ότι στη βάση τους, τα Τεστ Προσωπικότητας ΔΕΝ πρέπει να απαντώνται βάσει συμπεριφοράς και μοτίβων χαρακτήρα. Πρέπει να ανασκάψουμε βαθιά μέσα μας και να είμαστε ειλικρινείς ΟΧΙ στο πως πράττουμε προς τα έξω (το οποίο μπορεί να επηρεαστεί από σχέσεις, γονείς, περιβάλλον κλπ), αλλά στον τρόπο με τον οποίο είμαστε δομημένοι εντός μας, και κυρίως όχι στο πως θα θέλαμε ιδανικά να είμαστε. Αν δεν βρούμε την αλήθεια της ταυτότητάς μας, κρύψουμε το πληγωμένο ή εμπαθές Εγώ μας, δεν υπάρχει κανείς λόγος να απευθυνθούμε στην Τυπολογία Προσωπικότητας. Το να μετρήσουμε την Περσόνα ή τις Περσόνες με τις οποίες όλοι μας κυκλοφορούμε για ποικίλους λόγους, δεν θα μας οδηγήσει ποτέ στην ανακάλυψη του Αληθινού Εαυτού.




29 views0 comments

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page