top of page

Πυραμίδα Αναγκών Maslow

Πυραμίδα Αναγκών κατά Μάσλοου: Πολύ γνωστή στους επιχειρηματικούς κύκλους, εφαρμόζεται και ως επιχειρησιακό μοντέλο όχι μόνο σε επίπεδο ανθρωπίνου δυναμικού.

Ο ψυχολόγος Αβραάμ Μάσλοου διατύπωσε την θεωρία του το 1943 στην εργασία του "Θεωρία του ανθρώπινου κινήτρου" και στο βιβλίο του "Κίνητρα και Προσωπικότητα" (1954). Το 1970, η ιεράρχηση των πέντε επιπέδων επεκτάθηκε σε επτά με την προσθήκη των γνωσιακών και αισθητικών αναγκών: 1. Βιολογικές ανάγκες: τροφή, στέγη, ύπνος. 2. Ανάγκες ασφάλειας: ασφάλεια, σταθερότητα, τάξη, όρια. 3. Κοινωνικές ανάγκες: αγάπη, φιλία, ομαδικότητα, κοινότητα, ανήκειν. 4. Ανάγκες αυτοεκτίμησης: αποδοχή, αίσθηση επιτυχίας, ελευθερία, ανεξαρτησία. 5. Γνωσιακές ανάγκες: πνευματική ανάπτυξη, γνώση. 6. Αισθητικές ανάγκες: ομορφιά, αρμονία. 7. Ανάγκες αυτοολοκλήρωσης: αυτός είναι και ο στόχος της ανθρώπινης εξέλιξης. Όταν επιτευχθεί αυτή η πληρότητα, αναπτύσσεται και η κατανόηση και η προσφορά. 8. Υπερβατικές ανάγκες: κοινωνικοί αγώνες, αγώνες δικαιωμάτων σε συλλογικό επίπεδο, εθνικοί αγώνες. Η εκπλήρωση αυτών των αναγκών έχουν ως στόχο τη συλλογική ολοκλήρωση.

Ελάχιστα προσωπικά σχόλια: Ενώ μας παραδίδει ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορούμε να συλλογισθούμε πάνω στις ανάγκες μας και κατά πόσον αυτές λειτουργούν ως κίνητρο συμπεριφοράς αξίζει να ειπωθεί ότι δεν εφαρμόζεται σε όλους μας η ιεράρχηση αυτή (υπερβολικά πολλά τα ιστορικά παραδείγματα) και δεν χρειάζεται να εκπληρώσεις ένα στάδιο για να περάσεις στα επόμενα. Έχω επίσης παρατηρήσει την εμμονή στην παραμονή σε μια κλίμακα αναγκών αφήνοντας τις λοιπές σχεδόν να λιμοκτονούν, γεγονός που είναι πολύ ενδιαφέρον να μελετηθεί στο ταξίδι της αυτογνωσίας. Παρόλα ταύτα το πέρασμα από την εκπλήρωση του Εγώ στη συλλογική εκπλήρωση είναι ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο πάνω στο οποίο θα μπορούσαμε να σταθούμε αναλογιζόμενοι και τον Ηράκλειτο "Εκ πάντων εν και εξ ενός πάντα".



40 views0 comments

Comments


bottom of page