top of page

Οι 8 Τύποι κατά τον Carl Jung

Updated: Jul 10, 2021

Η μελέτη του Carl Jung οδηγεί σε 8 Ψυχολογικούς Τύπους (σε συνδυασμό με την Εσωστρέφεια και την Εξωστρέφεια που αναλύσαμε σε προηγούμενο ποστ). Με μία πρώτη ανάγνωση της μελέτης του παρουσιάζονται ως εξής:

1) Ο Εξωστρεφής Νοητικός (Extraverted Thinking): Αναλύει τα γεγονότα αντικειμενικά. Όλα προσμετρώνται βάσει διανοητικών συμπερασμάτων (είτε για τον εαυτό είτε για το σύνολο) με γνώμονα τα πιστοποιημένα γεγονότα και ό,τι είναι αποδεδειγμένο. Ο τρόπος σκέψης είναι ιεραρχικός και δομημένος με στόχο το αποτέλεσμα. Η Σκέψη δεν γίνεται μόνο για την Σκέψη, αλλά για τη λειτουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος, ενώνοντας τις ιδέες μεταξύ τους με ένα λογικό συνδετικό ιστό. Ο εξωστρεφής τύπος σκέψης βασίζει όλες τις ενέργειες στη διανοητική ανάλυση αντικειμενικών δεδομένων. Αυτοί οι τύποι ζουν με μια γενική πνευματική φόρμουλα ή έναν παγκόσμιο κώδικα, που βασίζεται σε αφηρημένες έννοιες της αλήθειας ή της δικαιοσύνης. Περιμένουν επίσης από άλλους ανθρώπους να αναγνωρίσουν και να υπακούσουν σε αυτόν τον τύπο.

2) Ο Εσωστρεφής Νοητικός (Introverted Thinking): Η εσωστρεφής σκέψη είναι στοχαστική και περιλαμβάνει ένα εσωτερικό παιχνίδι ιδεών. Η διαδικασία σκέψης εκτελείται αυθύπαρκτα και κατευθύνεται πάντα προς τα μέσα σε υποκειμενικές ιδέες και προσωπικές πεποιθήσεις και όχι προς τα πρακτικά αποτελέσματα. Το κύριο μέλημα μιας τέτοιας σκέψης είναι να επεξεργαστεί όσο το δυνατόν πληρέστερα όλες τις επιπτώσεις μιας σπερματικής ιδέας. Ο εσωστρεφής τύπος σκέψης τείνει να είναι αχεδόν απόλυτα αδιάφορος σε αντικειμενικές εξωτερικές ανησυχίες.

3) Ο Εξωστρεφής Συναισθηματικός (Extraverted Feeling): Βασίζεται σε κοινωνικά αποδεκτές αξίες και αντιλήψεις και περιλαμβάνει μια προσαρμοσμένη ανταπόκριση στον περίγυρο με στόχο τη διατήρηση της εξωτερικής αρμονίας. Επιδιώκει να εναρμονίσει τα προσωπικά συναισθήματα/αξίες με τις γενικές κοινωνικές αξίες. Η σκέψη εξαρτάται πάντα από το συναίσθημα και τις προσωπικές αξίες, η οποία αγνοείται ή καταστέλλεται εάν τα διανοητικά συμπεράσματα δεν επιβεβαιώσουν τις συγκεκριμένες πεποιθήσεις.

4) Ο Εσωστρεφής Συναισθηματικός (Introverted Feeling): Διέπεται από υποκειμενικές συνιστώσες και δεν σχετίζεται με εξωτερικούς παράγοντες. Ό,τι υπολείπεται στην εμφανή έκφραση συναισθημάτων τόσο μεγιστοποιείται εσωτερικά η έντασή τους. Μπορεί εξωτερικά να φαίνεται ουδέτερος, εσωτερικά όμως οι πεποιθήσεις και οι αξίες συγκροτούν ολόκληρη την προσωπικότητα, δίχως να υπάρχει ενδιαφέρον για το πως τους αντιλαμβάνονται οι γύρω.

5) Ο Εξωστρεφής Αισθητηριακός (Extraverted Sensing): Επιδιώκει την ένταση της εμπειρίας που προέρχεται από συγκεκριμένα αντικείμενα και φυσικές δραστηριότητες. Η συνείδηση ​​επομένως κατευθύνεται προς τα έξω σε εκείνα τα αντικείμενα και τις δραστηριότητες που αναμένεται να προκαλέσουν τις ισχυρότερες αισθήσεις. Είναι ένας ρεαλιστής που επιδιώκει να βιώσει όσο το δυνατόν περισσότερες εμπειρίες, οι οποίες έχουν συγκεκριμένο αυτοσκοπό.

6) Ο Εσωστρεφής Αισθητηριακός (Introverted Sensing): Η αντίληψη αυτή φιλτράρεται υποκειμενικά και δεν βασίζεται άμεσα στο εξωτερικό αντικείμενο, αλλά απλώς δημιουργείται από αυτό. Δίνει μεγάλη σημασία στις υποκειμενικές εντυπώσεις και εξαρτάται λοιπόν καθοριστικά από τις εσωτερικές ψυχολογικές διαδικασίες και μνήμες που θα διαφέρουν από το ένα άτομο στο άλλο. Η υποκειμενική αίσθηση αντιλαμβάνεται το υπόβαθρο του φυσικού κόσμου και όχι την επιφάνειά του. Το σημείο απόφασης δεν είναι η πραγματικότητα του αντικειμένου, αλλά η πραγματικότητα του υποκειμενικού παράγοντα.

7) Ο Εξωστρεφής Διαισθητικός (Extraverted Intuition): Η αντίληψη αυτή προσπαθεί να εξετάσει όλες τις δυνατότητες που είναι εγγενείς σε μια αντικειμενική κατάσταση, ενδοσκοπεί με εξωστρεφή τρόπο. Τα γεγονότα παρέχουν μια οπτική αποκρυπτογράφησης ή ένα σύνολο ενδείξεων από τις οποίες μπορούν να προσδιοριστούν οι υποκείμενες διαδικασίες και οι κρυφές δυνατότητες. Ωστόσο, μόλις αποκαλυφθούν αυτές οι δυνατότητες, αντικείμενα και γεγονότα χάνουν το νόημα και την αξία τους. Υπάρχει συνεπώς μια διαρκής ανάγκη για νέες καταστάσεις και εμπειρίες που να παρέχουν ένα νέο ερέθισμα για τη διαισθητική διαδικασία.

8) Ο Εσωστρεφής Διαισθητικός (Introverted Intuition): Η εσωστρεφής διαίσθηση κατευθύνεται προς τα μέσα στο περιεχόμενο του ασυνείδητου με υψηλή δυνατότητα εσωτερικής πνευματικής διεργασίας. Δρα με εσωστρεφή και υποκειμενικό τρόπο. Προσπαθεί να κατανοήσει εσωτερικά γεγονότα συνδέοντάς τα με καθολικές ψυχολογικές διαδικασίες ή με άλλες αρχέτυπες εικόνες. Η σχέση των εσωτερικών αντικειμένων με τη συνείδηση ​​είναι απολύτως ανάλογη με εκείνη των εξωτερικών αντικειμένων, παρόλο που είναι μια ψυχολογική και όχι μια φυσική πραγματικότητα. Τα εσωτερικά αντικείμενα εμφανίζονται στη διαισθητική αντίληψη ως υποκειμενικές εικόνες πραγμάτων που δημιουργούνται από ένα προσχέδιο, το οποίο δεν εξηγείται πλήρως από το συνειδητό.



14 views0 comments

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page