top of page

Οι 16 Τύποι Προσωπικότητας MBTI, The 16 Personality Types

Updated: Jul 10, 2021

Σήμερα θα παρουσιάσουμε τους 16 τύπους προσωπικότητας με βάση το εργαλείο MBTI. Ως πρώτη ανάγνωση, θα εξηγήσουμε τα 4 αυτά αρχικά γράμματα που καθορίζουν τον κάθε τύπο:

- E/I: εξηγεί αν αυτός ο τύπος ρέπει προς την Εξωστρέφεια(E-xtraversion) ή την Εσωστρέφεια(I-ntroversion), με τον ορισμό που θέσαμε για αυτούς τους δύο όρους σε προηγούμενο ποστ.

- S/N: εδώ εξηγείται η προτίμηση προς την Αισθητηριακή αντίληψη και τη λήψη πληροφοριών (S-ensing) ή προς τη Διαισθητική (i-N-tuition).

- F/T: ο τρόπος κατά τον οποίο παίρνουμε αποφάσεις, είτε με βάση τις Αξίες & το Συναίσθημα (F-eeling), είτε με βάση τη Νόηση και τη Λογική (T-hinking).

- J/P: ο τρόπος με τον οποίο οργανώνουμε και ερχόμαστε σε επαφή με το περιβάλλον, είτε χρησιμοποιούμε τη λειτουργία Κρίσεως πχ τη Νόηση ή το Συναίσθημα (J-udging) σε μια προσπάθεια οργάνωσης, είτε τη λειτουργία Αντίληψης πχ. Αίσθηση ή Διαίσθηση (P-erceiving) διερευνώντας τα δεδομένα και αφήνοντας ανοιχτές πιθανότητες περαιτέρω έρευνας.

πχ. ο τύπος ESFJ (Extraverted, Sensing, Feeling, Judging) είναι ένας τύπος που έχει μια φυσική κλίση προς την Εξωστρέφεια (E), αντιλαμβάνεται το περιβάλλον Αισθητηριακά(S), λαμβάνει αποφάσεις με βάση τις Αξίες του (F) και ό,τι κρίνει ότι είναι σημαντικό αξιακά και σχετίζεται με το περιβάλλον του παραθέτοντας πρώτα αυτό το Εξωστρεφές Συναίσθημα (J).

Η επιλογή των 4 αυτών αρχικών δεν σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούμε τις υπόλοιπες λειτουργίες μας, σημαίνει απλά ότι αυτή η επιλογή μας έρχεται πιο φυσικά και δίχως ιδιαίτερη προσπάθεια από την αρχή της ζωής μας.

Τα ποσοστά που παρουσιάζονται είναι ενδεικτικά των τελευταίων μετρήσεων που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο με μετρήσεις της τελευταίας τριετίας.




63 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page