top of page

Λίγα λόγια για το επίσημο ερωτηματολόγιο ΜΒΤΙ

Updated: Jul 10, 2021

Πριν προχωρήσουμε στην παρουσίαση των 16 τύπων προσωπικότητας ΜΒΤΙ, θα παραθέσουμε λίγα ενημερωτικά στοιχεία για τη γενική του μορφή και εφαρμογή:

Χρησιμοποιείται ευρέως στις μεγαλύτερες εταιρείες της Δύσης. Στις ΗΠΑ έως και το 70% των αποφοίτων του γυμνασίου χρησιμοποιούν το σύστημα MBTI για να επιλέξουν ένα μελλοντικό επάγγελμα, ενώ πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι συμπληρώνουν το ερωτηματολόγιο ετησίως και έχει μεταφραστεί σε 30 γλώσσες.

Οι κύριοι τομείς εφαρμογής της τυπολογίας MBTI είναι: -Αυτογνωσία και προσωπική ανάπτυξη. -Επαγγελματική εξέλιξη -Δημιουργία και ανάπτυξη ομάδων -Διαχείριση προβλημάτων σχέσεων -Οικογενειακή συμβουλευτική -Εκπαίδευση και ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών -Επαγγελματικός προσανατολισμός

Ο επίσημος φορέας βρίσκεται στην ιστοσελίδα https://www.myersbriggs.org/ και το τεστ κοστίζει $50, ενώ υπάρχει και ένας διαχωρισμός σε Step I & Step II με ≈ 90-150 ερωτήσεις στις οποίες δεν υπάρχει σωστό και λάθος (σε μερικές χώρες υπάρχει και Step III, εγώ έχω χρησιμοποιήσει μόνο τα δύο βήματα, ακόμη και το ένα είναι αρκετό, διότι σε όλη τη διαδικασία, ακόμη και με την αναγκαία παροχή συμβουλευτικής, ο μόνος που μπορεί να γνωρίζει αληθινά τον τύπο του και τις γνωστικές λειτουργίες του μυαλού του είναι ο ΙΔΙΟΣ ο συμμετέχων).

Υπάρχουν και άλλα ερωτηματολόγια (ονλάιν και μη, δωρεάν και μη) τα οποία βοηθούν στην ανακάλυψη του τύπου μας στο εν λόγω σύστημα, τα καλύτερα των οποίων θα παρουσιάσουμε στην πορεία με σχόλια για τα δυνατά και τα αδύνατά τους σημεία.




19 views0 comments

Recent Posts

See All

留言


bottom of page