top of page

ΚΑΡΙΕΡΑ & ΤΥΠΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ο ψυχολόγος J.L. Holland (θεμελιωτής της Τυπολογικής Θεωρίας Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού) αφοσιώθηκε στη μελέτη των εργασιακών επιλογών και της ικανοποίησης που τις διέπουν. Για αυτόν τον λόγο, μαζί με την θεωρία του δημιούργησε και μοντέλα επαγγελματικού προσανατολισμού, τα οποία σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες βοήθησαν πολλούς να κάνουν επιτυχώς την εργασιακή τους επιλογή.

Στο μοντέλο του πρότεινε η επιλογή επαγγελματικού προσανατολισμού να γίνεται με βάση την προσωπικότητα του ενδιαφερόμενου για μέγιστα θετικά αποτελέσματα, διαχωρίζοντας σε 6 διαφορετικούς τύπους επαγγελματικής προσωπικότητας. Σύμφωνα με την θεωρία του Holland, όταν ο τύπος προσωπικότητας συμπίπτει με την ταυτότητα του εργασιακού περιβάλλοντος, τότε αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες επιτυχίας και ικανοποίησης.


Στο επόμενο μάθημα θα παρουσιάσουμε το εξάγωνο του Holland με περισσότερες πληροφορίες.

σημείωση: Μέχρι νεοτέρας, στην Ελλάδα χρησιμοποιείται το μοντέλο του Holland στον σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό. Στα ελληνικά, μπορείτε να βρείτε τα εξής τεστ: https://paroutsas.jmc.gr/iqtest/orient2.htm (έχει γίνει άμεση μετάφραση από τα αγγλικά και ίσως χρειαστεί προσοχή όταν απαντάτε) ΕΟΠΠΕΠ https://www.eoppep.gr/teens/ J. L. Holland "A theory of vocational choice", Journal of Counseling Psychology (1959)


33 views0 comments

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page