top of page

Ιεραρχία γνωστικών λειτουργιών MBTI, The functional stack hierarchy

Updated: Jul 30, 2021

Πριν παρουσιάσουμε το πρώτο δωρεάν τεστ προσωπικότητας, πρέπει να τονίσουμε μια επιπρόσθετη διασάφηση.

Υπάρχουν δύο παράγοντες που συνδυάζονται για να μας δώσουν τους 16 τύπους προσωπικότητας: 1) Τις 4 λειτουργίες που περιλαμβάνουν τη λειτουργική στοίβα κάθε τύπου που αναφέραμε στο προηγούμενο ποστ και 2) Την ιεραρχική διάταξη αυτών των λειτουργιών, την οποία πρέπει να εξηγήσουμε λίγο τώρα.

Στη λειτουργική στοίβα κάθε τύπου, οι τέσσερις λειτουργίες ταξινομούνται ανάλογα με το βαθμό ισχύος ή τη "συνειδητότητά" τους. Η πιο ισχυρή και συνειδητή συνάρτηση στη στοίβα ονομάζεται «Κυρίαρχη Λειτουργία» (Dominant Function). Ακολουθούν η Βοηθητική/Δευτερογενής Λειτουργία (Auxiliary Function), η Tριτογενής (Tertiary) και η Κατώτερη Λειτουργία (Inferior) αντίστοιχα.

πχ. στον τύπο ISTP, οι λειτουργίες έχουν ως εξής: Ti--> Κυρίαρχη Λειτουργία (εσωστρεφής σκέψη) Se--> Βοηθητική Λειτουργία (εξωστρεφής αίσθηση) Ni--> Τριτογενής Λειτουργία (εσωστρεφής διαίσθηση) Fe--> Κατώτερη Λειτουργία (εξωστρεφές συναίσθημα)

Η Κυρίαρχη Λειτουργία αντιπροσωπεύει τη βασική ισχύ ή το καθοριστικό χαρακτηριστικό κάθε τύπου. Όταν ασχολούμαστε με μια δραστηριότητα που εμπλέκει πλήρως την Κυρίαρχη Λειτουργία μας, τείνουμε να αισθανόμαστε ενεργητικοί και "ζωντανοί", κάνοντας αυτό που «γεννηθήκαμε να κάνουμε». Η Βοηθητική Λειτουργία, η οποία επίσης είναι συνήθως ανεπτυγμένη, μπορεί να θεωρηθεί ως Συγκυβερνήτης της Κυρίαρχης Λειτουργίας. Όσο πιο κάτω πάμε στη λειτουργική στοίβα, η Τριτογενής και η Κατώτερη λειτουργία είναι συχνά λιγότερο ανεπτυγμένες από τις δύο πρώτες λειτουργίες. Παρόλο που μπορεί να είναι λιγότερο συνειδητές, αυτές οι λειτουργίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη δυναμική κάθε τύπου και ιδανικά πρέπει να τις αναπτύσσουμε στην πάροδο της ζωής μας, αν θέλουμε ειλικρινά να εξελιχθούμε ως προσωπικότητες.





29 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page