top of page

Η Μοναδικότητα του Εαυτού

Updated: Jul 7, 2021

Κάνω ένα κυριακάτικο διάλειμμα, σχολιάζοντας κάποια βίντεο τα οποία εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στη σύγχρονη τυπολογική παγκόσμια κοινότητα και ομολογώ ότι δυσκολεύομαι να δεχτώ και να κατανοήσω.

Ως αρωγός και υποστηρικτής της καθεαυτού τυπολογικής διαδικασίας σχεδόν 15 χρόνια τώρα και με την άνεση των πολυάριθμων συνεντεύξεων, σεμιναρίων, αναγνώσεων και εκ βαθέως συμμετοχών, για ένα πράγμα μπορώ να είμαι εντελώς σίγουρη πια, και αυτό είναι η μοναδικότητα του καθενός μας. Το να έχουμε μια φυσική προαίρεση σε κάποια γνωστική λειτουργία δεν μας κάνει αυτόματα τη λειτουργία αυτή, όσο κυρίαρχη και αν είναι, και συγχρόνως δεν ορίζει την ταυτότητά μας. Νιώθω ότι έχουμε χάσει το δάσος και μελετάμε το δέντρο. Η Τυπολογία Προσωπικότητας δεν είναι ένα απλό ανάγνωσμα, ούτε ένα κουτάκι στο οποίο αυτοπεριοριζόμαστε για να δικαιολογήσουμε συμπεριφορές, πόσο μάλλον ένας Τύπος μέσα στον οποίο χορεύουμε ακατάπαυστα δίχως επαφή με τα εντός ή τα εκτός των τειχών. Είναι ένα λιθαράκι κατανόησης λόγων και αιτιών και όχι ένα φρούριο συμπεριφορών. Η μοναδικότητα του καθενός μας οφείλει να καθιστά αυτό το σύστημα ζωντανό οργανισμό ανάγνωσης του Εαυτού και όχι πεπαλαιωμένο και αραχνιασμένο μπαούλο αντιλήψεων και κρίσεων.

Καταλαβαίνω ότι μπορεί να μην γίνομαι σαφής σε όλους 100%, όμως λυπάμαι όταν βλέπω επίσημους τυπολόγους να είναι κλεισμένοι σε κουτάκια επίσημων ορισμών και ξύλινων αναγνώσεων, επιλέγοντας εσκεμμένα να αγνοήσουν το πόσο ρευστοί και ιδιαίτεροι είμαστε. Δεν αναφέρομαι στους νέους που ασχολούνται με την Τυπολογία, διότι δεν θεωρώ ότι μπορώ να συζητήσω εμπεριστατωμένα τα ευρήματα, λόγω μη ύπαρξης κοινής εμπειρίας μεταξύ μας (ούτε στα στερεοτυπικά sites που μπορεί να προσφέρουν ενδιαφέροντα ερωτήματα, όμως οι απαντήσεις τους πολύ συχνά μου προκαλούν τουλάχιστον δυσανασχέτηση).

Μιλώ για τους, και καλά, έμπειρους που τυπολογούν ανθρώπους για μια 5ετία τουλάχιστον και παρόλα ταύτα συνεχίζουν να ψάχνουν τη σελίδα του τάδε βιβλίου και την αναφορά του τάδε για να κλειδώσουν αποτελέσματα. Άχαρη γνώση που είναι χρήσιμη μόνο για ακαδημαικούς σκοπούς και για να μην υποστηρίζουμε αστοχίες (η οποία βέβαια είναι πολύ ευεργετική στην αρχή του ταξιδιού στην Τυπολογία για όποιον θέλει να το δει διεξοδικά και μεθοδικά, στην πορεία όμως γίνεται εμφανές ότι δεν αρκεί ΜΟΝΟΝ αυτή). Από ένα σημείο και μετά, φαίνεται ότι λίγοι εξ ημών περνάμε στον στόχο, και ο στόχος είναι ο Άνθρωπος και η εξέλιξή του.

Θα κλείσω τον μονόλογο υπενθυμίζοντας ότι είμαστε αποτέλεσμα Φύση+Ανατροφή (περιβάλλον) και με την ευχή να βλέπω τα συστήματα ζωντανά να δρουν βοηθητικά στον άνθρωπο και τη γνώση να είναι σαφής και δωρική, αλλά ανοιχτή σε ερμηνείες με βάση τη μοναδικότητα του Εαυτού.



10 views0 comments

Comments


bottom of page