top of page

Εσωστρεφής Σκέψη MBTI - Introverted Thinking Ti

Updated: Jul 10, 2021

Η Εσωστρεφής Σκέψη (Introverted Thinking (Ti)) είναι μια από τις 4 Κριτικές Γνωστικές Λειτουργίες (λειτουργία με βάση την οποία παίρνουμε αποφάσεις-Judging Function). Άτομα των οποίων η κυρίαρχη λειτουργία είναι η Ti είναι γνωστό ότι είναι πολύ αναλυτικά, πολύ λογικά και πολύ αντικειμενικά. Το μυαλό τους είναι δομημένο για αυτή τη διεργασία λήψης αποφάσεων.


Οι Εσωστρεφείς στοχαστές αναπτύσσουν πολύπλοκα εσωτερικά συστήματα και νοητικά μοντέλα. Αυτά τα μοντέλα εξηγούν πώς λειτουργούν τα πράγματα. Κάθε φορά που μια κυρίαρχη λειτουργία εσωστρεφούς σκέψης Ti συναντά νέες πληροφορίες, τις δοκιμάζει με τα εσωτερικά της μοντέλα για να δει αν ταιριάζει. Εάν ναι, αποθηκεύει τις νέες πληροφορίες στη σωστή κατηγορία. Εάν δεν ταιριάζει, αλλά πιστεύει ότι μπορεί να είναι σωστές πληροφορίες, θα επανεξετάσει εντελώς το νοητικό μοντέλο για να καταλάβει γιατί δεν ταιριάζει στις νέες πληροφορίες. Άτομα με κυρίαρχη Ti τείνουν να χρησιμοποιούν ακριβή γλώσσα και δεν τους αρέσει αν χρησιμοποιείτε λανθασμένη ορολογία. Ως εκ τούτου, ο χρήστης Ti τείνει να έχει ένα πλούσιο λεξιλόγιο και έχει την ικανότητα απομνημόνευσης της ορολογίας αυτής. Οι κυρίαρχοι Εσωστρεφείς στοχαστές είναι γνωστοί για τη δημιουργία ή την εφεύρεση εντελώς νέων συστημάτων, μοντέλων και θεωριών. Έχουν ανάγκη να γνωρίζουν πώς λειτουργούν τα πράγματα, στο βαθύτερο επίπεδο.


Ο στόχος του Introverted Thinking είναι να δημιουργήσει έναν ιστό γνώσης στον οποίο όλα συνδέονται και ίσως χρειαστεί λίγο χρόνος για να κατανοήσει πλήρως μια έννοια. Αυτό συμβαίνει επειδή επιζητά να γνωρίσει όλα τα παρεχόμενα στοιχεία και πώς λειτουργούν όλα μαζί. Ένας χρήστης Ti δεν θα ήταν ικανοποιημένος με κάποιον που θα του έλεγε, "αυτό είναι το πεντάλ γκαζιού, πατήστε το για να πάτε μπροστά", αλλά θα ήθελε να μάθει τι συμβαίνει όταν το πιέζει, με τι συνδέεται το πεντάλ, πώς αλληλεπιδρά με τον κινητήρα κλπ. Για παράδειγμα, κάποιος με Εσωστρεφή Σκέψη μπορεί να μάθει πώς λειτουργεί ένα αυτοκίνητο και όλα τα μέρη του, συνδέοντάς το με κάποιο άλλο σύστημα, όπως έναν υπολογιστή. Το Introverted Thinking (Ti) είναι γενικά μια λειτουργία που επικεντρώνεται στο να κρίνεις τον κόσμο λογικά όσον αφορά τα αντικείμενα και τον τρόπο λειτουργίας τους και οι άνθρωποι που το προτιμούν τείνουν να κρίνουν τα εισαγόμενα στοιχεία ως «αληθή» ή «ψευδή». Η εσωστρεφής μορφή του δείχνει ότι αυτή η οπτική εκτελείται εντός του ατόμου, στον εσωτερικό κόσμο του «υποκειμένου» (ατομικό εγώ), αντί απευθείας από τον εξωτερικό κόσμο και το περιβάλλον. Έτσι, η εσωστρεφής σκέψη (Ti) μπορεί να περιγραφεί ως "εκτίμηση της σωστής / λανθασμένης αλήθειας", όπου κάποιος στρέφεται προς τα μέσα σε ένα εσωτερικό "λογικό νοητικό σχεδιάγραμμα". Η εκτίμηση του αληθούς ή ψευδούς αποτελέσματος θα καθοριστεί με ατομικό προβληματισμό.

Η Εσωστρεφής Σκέψη είναι μια διαδικασία που προσανατολίζεται στον εσωτερικό κόσμο των σκέψεων και της νόησης. Ο ρόλος της είναι να περιορίσει τα περιττά στοιχεία και να δει τη βασική δομή μιας κατάστασης. Ο χρήστης Ti μπορεί να δει πέρα από τα συναισθήματα και να διερευνήσει τα δεδομένα, αναζητώντας λογικές ασυνέπειες - οι οποίες στη συνέχεια ίσως χρειαστεί να αντιμετωπιστούν. Είναι εξαιρετικά ικανός να εντοπίζει προκαταλήψεις και αστοχίες σε ανθρώπους, ιδέες, συζητήσεις, θεωρίες και καταστάσεις. Ωστόσο, δεδομένου ότι είναι μια εσωτερική, υποκειμενική λειτουργία, μπορεί να δυσκολευτεί να διακρίνει τις δικές της προκαταλήψεις. Η Εσωστρεφής Σκέψη σε υγιές επίπεδο μπορεί να εντοπίσει ασυμφωνίες εντός και εκτός του Εαυτού, παρέχοντας στον χρήστη πολλές δυνατότητες.




19 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires

Les commentaires n'ont pas pu être chargés.
Il semble qu'un problème technique est survenu. Veuillez essayer de vous reconnecter ou d'actualiser la page.
bottom of page