top of page

Εσωστρεφής Διαίσθηση MBTI - Introverted Intuition Ni

Updated: Jul 9, 2021

Η Εσωστρεφής Διαίσθηση (Introverted Intuition Ni) είναι μια από τις 4 Αντιληπτικές Γνωστικές Λειτουργίες (λειτουργία με βάση την οποία αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον).

Η Ni ενέχει δύο συστατικά: την εσωστρέφεια και τη διαίσθηση. Οι Εσωστρεφείς Διαισθητικοί εστιάζουν στον υποκειμενικό, εσωτερικό κόσμο του ασυνείδητου για να βρουν αφηρημένες και συμβολικές συνδέσεις και σχέσεις μεταξύ του ασυνείδητου και του περιβάλλοντος. Οι χρήστες Ni επικεντρώνονται στην ανακάλυψη της ερμηνείας των μοτίβων και των προτύπων, μια διαδικασία που δεν γίνεται συνειδητά και είναι δύσκολο να περιγραφεί, για αυτό και πολλές φορές δεν καταφέρνουν να εξηγήσουν επαρκώς το λόγο για τον οποίο κατέληξαν στο συμπέρασμα που κατέληξαν.

Οι Εσωστρεφείς Διαισθητικοί είναι μοναδικοί στην ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται τον εσωτερικό κόσμο μέσα τους, δίνοντάς τους μια βαθιά κατανόηση των αφηρημένων συνδέσεων, των συμβολικών σχέσεων και διασυνδέσεων μεταξύ του περιβάλλοντος και του εαυτού. Είναι η δυνατότητα κατανόησης του τρόπου με τον οποίο τα γεγονότα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, καθώς επίσης και η ικανότητα να συνδέουμε παρελθόντα γεγονότα κατανοώντας πώς μπορούν να οδηγήσουν σε μελλοντικά γεγονότα.

Παρόλο που μπορεί να ακούγεται σαν μια μαγική ή προφητική ικανότητα, δεν είναι. Είναι απλώς η δυνατότητα να συγκεντρώνουμε πληροφορίες και να καταλήγουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, χωρίς να συνειδητοποιούμε συνήθως πώς και πότε συμβαίνει. Επικεντρώνεται στο να προσδίδει νόημα και συμβολισμό στον κόσμο των αισθήσεων τον οποίο προσλαμβάνει, με αποκορύφωμα τη σύμπτηξη ολόκληρου του «χορού του σύμπαντος» σε μία συγκεκριμένη κουκίδα.

Όπως το τηλεσκόπιο φθάνει σε ένα συγκεκριμένο σημείο περνώντας μέσα από μια θάλασσα δεδομένων, έτσι και η Εσωστρεφής Διαίσθηση φιλτράρει όλα τα εισερχόμενα στοιχεία θέλοντας να καταλήξει σε μια και μοναδική επιφώτιση. Ένα άτομο με κυρίαρχη ή βοηθητική Ni εμμένει στην απλοποίηση και την ελαχιστοποίηση του χάους με σκοπό την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου (είτε αυτός είναι η Μία αλήθεια, είτε είναι ο Ένας σκοπός, είτε είναι η Μία και μοναδική Ιδέα).




27 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page