top of page

Εσωστρεφής Αίσθηση MBTI - Introverted Sensing Si

Updated: Jul 9, 2021

Η Εσωστρεφής Αίσθηση (Introverted Sensing Si) είναι μια από τις 4 Αντιληπτικές Γνωστικές Λειτουργίες (λειτουργία με βάση την οποία αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον). Η Si ενέχει δύο συστατικά: την εσωστρέφεια και την αίσθηση. H εσωστρεφής λειτουργία είναι μια λειτουργία που αφορά το υποκείμενο (τον Εαυτό). Η λειτουργία αίσθησης περιλαμβάνει τα αισθητηριακά δεδομένα. Συνδυάζοντας και τα δύο, η Si είναι μια εσωστρεφής λειτουργία αισθητηριακών δεδομένων.

Η Εσωστρεφής Αίσθηση είναι μια εσωστρεφής λειτουργία αντίληψης η οποία συγκεντρώνει (συγκλίνει σε οργανωτική δομή) αόριστα δεδομένα από τον εξωτερικό κόσμο. Φανταστείτε ένα σχεδιάγραμμα γραμμών που συγκλίνουν από έξω προς ένα μόνο σημείο, όπου οι γραμμές είναι τα δεδομένα και το σημείο αντιπροσωπεύει την κατεύθυνση σύγκλισής τους. Περιλαμβάνει την αντίληψη πληροφοριών του γεγονότος, καθώς επίσης και την ανασκόπηση του παρελθόντος για την άντληση διδαγμάτων από την ιστορία και τις προηγούμενες εμπειρίες. Στη συνέχεια, διατηρεί ή απορρίπτει στοιχεία μέσω σύγκρισης της τρέχουσας κατάστασης με παρόμοια βιωμένη κατάσταση και αυτό γίνεται αυτόματα και ασυνείδητα, γιατί δεν είναι κριτική λειτουργία, αφορά μόνο αντιληπτική διεργασία. Πιο συγκεκριμένα: Η εμπειρία συνδέεται άμεσα με τις προηγούμενες εμπειρίες και καταγράφει ομοιότητα ή διαφορά - ένα απλό παράδειγμα, παρατηρεί ότι ορισμένα τρόφιμα δεν έχουν την ίδια γεύση ή είναι πιο αλατισμένα από ό,τι συνήθως, όταν βλέπουμε κάποιον που μας θυμίζει κάποιον άλλο κλπ. Αυτό που κάνει την Εσωστρεφή Αίσθηση τόσο ενδιαφέρουσα είναι η δυνατότητά της να κάνει αυτόματα αυτήν τη σύγκριση δεδομένων και πληροφοριών και να αντιλαμβάνεται αμέσως τι διαφέρει μεταξύ του νέου εισαχθέντος στοιχείου και της απομνημονευμένης προσωπικής εντύπωσης. Με την εσωστρεφή αυτή ανίχνευση συχνά υπάρχει η επιδεξιότητα της εντατικής προσοχής στη λεπτομέρεια. Έτσι, τα άτομα με κυρίαρχη ή βοηθητική Si έχουν συνήθως τη δυνατότητα να θυμούνται μια εμπειρία του παρελθόντος με πολλές λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων συναισθημάτων και σκέψεων, μπορεί να ξαναβιώσουν ένα παρελθοντικό γεγονός σαν να συνέβαινε τώρα. η εικόνα μπορεί να είναι τόσο ζωντανή που το σώμα τους να ανταποκρίνεται σαν να ξαναζεί την εμπειρία. Και σε πρακτικό επίπεδο, πολύ συχνά τους είναι εύκολο να θυμηθούν ονόματα, τοποθεσίες, κείμενα, χρονολογίες, τίτλους ταινιών και βιβλίων, ποσοστά και τιμές, γενέθλια και επετείους κλπ.

Η Eσωστρεφής Aίσθηση εστιάζει στην υποκειμενική εντύπωση που δίνει το ερέθισμα ή το αντικείμενο. Όταν ένας χρήστης Si βλέπει ένα αντικείμενο ή λαμβάνει μια αίσθηση από τον εξωτερικό κόσμο, απορροφά μια "εντύπωση" αυτού, μια υποκειμενική ανάμνηση, μνήμη ή ακόμη και κάποιο αόριστο "σύμβολο" του αντικειμένου. Ο Carl Jung είχε αναφέρει για την Si ότι "καθοδηγείται από την ένταση της υποκειμενικής αίσθησης που διεγείρεται από το αντικειμενικό ερέθισμα, αλλά είναι προφανώς αρκετά απρόβλεπτη και αυθαίρετη. Τι θα προκαλέσει αυτή την "εντύπωση" και τι όχι, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε ποτέ εκ των προτέρων". Όπως φαίνεται είναι πολύ δύσκολο να οριοθετήσουμε μια εσωστρεφή λειτουργία, για αυτό και κινήθηκα περισσότερο με αρχέτυπα και διχοτομίες προς το παρόν, θα επανέλθω όμως με περισσότερη ανάλυση (αν και είμαι σίγουρη ότι οι χρήστες Si σε υψηλή θέση μπορούν να αντιληφθούν περισσότερα από όσα γράφω, γιατί το βιώνουν σε καθημερινή βάση και ίσως όχι συνειδητά).




19 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page