top of page

Εσωστρεφές Συναίσθημα / Εξωστρεφές Συναίσθημα MBTI - Introverted Feeling vs Extraverted Feeling

Updated: Jul 10, 2021

Εξωστρεφές Συναίσθημα (Extraverted Feeling Fe) vs Εσωστρεφές Συναίσθημα (Introverted Feeling Fi)

Γνωρίζοντας ότι οι κριτικές γνωστικές λειτουργίες (judging functions) είναι οι λειτουργίες που χρησιμοποιούμε για τη λήψη αποφάσεων (judgements), επισημαίνουμε ότι οι Feelers χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Στους Extraverted Feelers (Fe) και Introverted Feelers (Fi). Επιγραμματικά, εδώ βρίσκεται η βασική διαφορά: Το Fi ζυγίζει περισσότερο τον εσωτερικό του κόσμο και το συναίσθημα/αξίες του πριν εξετάσει τις εξωτερικές επιπτώσεις, ενώ το Fe τείνει να λαμβάνει αποφάσεις με βάση το εξωτερικό περιβάλλον και πώς τα συναισθήματά του θα επηρεάσουν τον εξωτερικό του κόσμο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάθε Feeler θα λάβει υπόψη τα εσωτερικά του συναισθήματα καθώς και τον εξωτερικό του κόσμο. Η διαφορά μεταξύ των δύο τύπων Feelers είναι απλώς ποιος προσανατολισμός θεωρείται πρώτος και έχει μεγαλύτερο βάρος κατά τη λήψη αποφάσεων.

Υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ του Fe και του Fi που θα παρουσιάσουμε εν καιρώ, μια από τις σημαντικότερες είναι σαφώς ποια λειτουργία δίνει τη μεγαλύτερη έμφαση στη διατήρηση της εξωτερικής αρμονίας. Πιο συγκεκριμένα, οι Extraverted Feelers (Fe) ενδιαφέρονται περισσότερο για τη διατήρηση της σύνδεσης και της αρμονίας στο περιβάλλον τους. Το Fe θα λαμβάνει υπόψη τι είναι καλό για την οικογένειά τους, τους συναδέλφους τους ή οποιαδήποτε ομάδα στην οποία βρίσκονται πριν εξετάσουν τι είναι καλό για αυτούς προσωπικά. Εάν η ομάδα είναι ευτυχισμένη και ήρεμη, το Fe είναι χαρούμενο. Θέλοντας να διατηρήσουν περισσότερη σύνδεση με το περιβάλλον τους και τους ανθρώπους που τους περιβάλλουν, οι Εξωστρεφείς Feelers (Fe) είναι πιο πιθανό να καταπιούν τα συναισθήματά τους για τη διατήρηση της ειρήνης. Θα είναι αυτοί που συμφωνούν να αναλάβουν πάρα πολλά ή να υπομείνουν μια δυσάρεστη κατάσταση για να διατηρήσουν την ισορροπία της σχέσης. Οι Εσωστρεφείς Feelers (Fi) επικεντρώνονται πρώτα στο να είναι πιστοί στον αυθεντικό τους εαυτό, διατηρώντας έτσι την εσωτερική αρμονία. Το Fi κατηγοριοποιεί τις νέες εμπειρίες σε ένα εσωτερικό πλαίσιο ηθικών αρχών και αξιών. Είναι πιο πιθανό να κάνουν μια αμφιλεγόμενη επιλογή, απλά για να είναι αληθινοί απέναντι στον εαυτό και τις επιλογές τους. Το Fi πιστεύει ότι πρέπει πρώτα το ίδιο να είναι ικανοποιημένο για να συνεισφέρει επαρκώς και στο σύνολο. Η ποσοτική και ποιοτική αφιέρωση των χρηστών Fe (με κυρίαρχη ή και βοηθητική θέση) στους άλλους ανθρώπους και τις σχέσεις τους είναι ιδιαίτερα εμφανής, ενώ οι χρήστες Fi (σε κυρίαρχη θέση) πρέπει να μείνουν αρκετά μόνοι τους για να επικεντρωθούν εκ νέου στον εαυτό τους, επειδή τα συναισθήματα και οι αξίες τους δεν προορίζονται για άλλους. Η κλίμακα αυτή των αξιών και θελημάτων, είναι μόνο για τον εαυτό τους. Το Fi δεν αφορά άλλους ανθρώπους, το κοινωνικό σύνολο ή ακόμη και μια μικρή ομάδα/οικογένεια/ζευγάρι. Το Fi αφορά μια εσωτερική αξία και ένα πρότυπο, το οποίο δημιουργείται εντός και πρέπει να τηρείται με κάθε κόστος στις ενέργειες των χρηστών του Fi. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν ενδιαφέρονται όλοι οι χρήστες Fe για κάθε άτομο που συναντούν, γνωστό ή άγνωστο. Το Fi δεν είναι απαραίτητα πιο εγωιστικό από το Fe και το Fe δεν έχει απαραίτητα περισσότερη ενσυναίσθηση από το Fi. Και τα δύο μπορεί να φαίνονται ρηχά ή βαθιά, και τα δύο μπορεί να φαίνονται ψεύτικα ή αληθινά.

Ο χρήστης Fi σημειώνει πώς αλληλεπιδρά ο ίδιος με τους άλλους. Συγκεντρώνει εξωτερικά δεδομένα και τα μεταφράζει σε προσωπικές αξίες και συναισθήματα. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το Fi μπορεί να φαίνονται απόμακροι, αλλά πολύ συχνά αυτή η συναισθηματική τους σταθερότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρηγορήσει τους άλλους και να δώσει μια απάντηση σε μια αμφιλεγόμενη γνώμη. Το Fi ΔΕΝ είναι ρηχό και ΔΕΝ κάνει πάντα τον χρήστη να αγνοεί τα συναισθήματα των άλλων. Το Fe επισημαίνει και αφουγκράζεται πως αισθάνονται οι γύρω για ορισμένες καταστάσεις και πώς αντιδρούν σε συγκεκριμένες ιδέες. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το Fe είναι μερικές φορές διστακτικοί να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους εάν γνωρίζουν ότι θα έρθουν σε σύγκρουση με τα συναισθήματα της πλειοψηφίας. Ο χρήστης Fe δεν έχει πάντα ενσυναίσθηση ή αντίληψη των συναισθημάτων των γύρω, και δεν είναι πάντα ο ώμος πάνω στον οποίο θα κλάψει κανείς. Δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο κατηγοριοποιούμε αυτές τις γνωστικές λειτουργίες (πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψιν και τη θέση που έχουν αυτές οι λειτουργίες στην τετράδα, τα σχόλιά μου αφορούν κυρίως την κυρίαρχη και τη βοηθητική θέση, ίσως και σε κάποια παραδείγματα την τριτογενή αν αυτή είναι ανεπτυγμένη).

Παράδειγμα: Fe: Πρέπει να πάω στο σπίτι της Μαρίας που έχει πρόβλημα, γιατί χρειάζεται υποστήριξη, παρόλο που δεν φέρθηκε σωστά τις τελευταίες ημέρες. (Το εξωτερικό αντικείμενο έχει προτεραιότητα και χρησιμοποιείται για τον καθορισμό της "σωστής" αντίδρασης. Είναι σημαντικό η Μαρία να νιώσει καλά). Fi: H αξία της φιλίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμένα και με καθορίζει σαν άτομο. Εάν δεν ενσωματώσω αυτήν την προσωπική μου αξία στην ανάγκη της Μαρίας και δεν υποστηρίξω την φίλη μου σε αυτό το θέμα, δεν είμαι καλή φίλη και αυτό έρχεται σε αντίθεση με το σύστημα αξιών μου. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, ο δρόμος που θα οδηγήσει σε αυτή την επιλογή όμως είναι εντελώς διαφορετικός.




25 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page