top of page

Εσωστρεφές Συναίσθημα MBTI - Introverted Feeling Fi

Updated: Jul 14, 2021

Το Εσωστρεφές Συναίσθημα (Introverted Feeling (Fi) είναι μια από τις 4 Κριτικές Γνωστικές Λειτουργίες (λειτουργία με βάση την οποία παίρνουμε αποφάσεις-Judging Function).

Οι Τύποι Προσωπικότητας που διαθέτουν το Fi στην πρώτη τετράδα των γνωστικών τους λειτουργιών (βλ. ποστ 27/03/2021), λαμβάνουν αποφάσεις με βάση ένα προσωπικό σύστημα ιδεών και αξιών που επικεντρώνεται στην προσωπική εσωτερική αρμονία. Αυτές οι αξίες είναι υποκειμενικές και ο τρόπος λήψης αποφάσεων γίνεται με βάση τη διατήρηση των προσωπικών μέτρων αυθεντικότητας. Tο Εσωστρεφές Συναίσθημα επικεντρώνεται στην εξερεύνηση και τον εξευγενισμό των προσωπικών αξιών και συναισθημάτων. Πρέπει να διασφαλίσει ότι όλα όσα κάνει ευθυγραμμίζονται με τις αξίες του, τα προσωπικά ήθη και τα συναισθήματά του. Οι αξίες αυτές είναι ανεξάρτητες από ό,τι λέει η κοινωνία, ο πολιτισμός ή ό,τι υπαγορεύει η εξωτερική αρχή και ο κώδικας δεοντολογίας. Αυτό που μετράει είναι ο προσωπικός κώδικας ηθικής, αξιών και πεποιθήσεων.

Στο βιβλίο Jung's Function-Attitudes Explained, ο Henry L. Thompson λέει ότι οι κυρίαρχοι Fi χρήστες είναι οι δυσκολότεροι να κατανεμηθούν «διότι επιτρέπουν τόσο λίγο από τους εαυτούς τους να εμφανίζεται στην επιφάνεια και ο τοίχος που τους περιβάλλει είναι σχεδόν αδύνατο να διαπεραστεί. Η φράση του Carl Jung «Still waters run deep (τα σιγανά ποτάμια)» περιγράφει ξεκάθαρα τη δυσκολία ορισμού αυτής της γνωστικής λειτουργίας, γιατί δεν είναι εφικτό να εκφραστεί πόσο βαθιά κυλάει αυτό το ποτάμι των συναισθημάτων και των αξιών, όταν η επιφάνεια παραμένει ανέκφραστη.





20 views0 comments

Recent Posts

See All

Bình luận

Không thể tải bình luận
Có vẻ như đã có sự cố kỹ thuật. Hãy thử kết nối lại hoặc làm mới trang.
bottom of page