top of page

Εξωστρεφής Σκέψη MBTI - Extraverted Thinking Te

Updated: Jul 10, 2021

Η Εξωστρεφής Σκέψη (Extraverted Thinking (Te)) είναι μια από τις 4 Κριτικές Γνωστικές Λειτουργίες (λειτουργία με βάση την οποία παίρνουμε αποφάσεις-Judging Function). Η γνωστική αυτή λειτουργία εστιάζει σε αντικειμενικά και λογικά κριτήρια. Οι χρήστες Te εμπιστεύονται εμπειρικά στοιχεία και εξετάζουν την αιτία και το αποτέλεσμα, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δεδομένων όταν λαμβάνουν αποφάσεις. Τους αρέσει να οργανώνουν, να αξιολογούν και να συγκρίνουν χρησιμοποιώντας λογικές δυαδικές κρίσεις (σωστό-λάθος, αλήθεια-ψεύδος).

Με την Εξωστρεφή Σκέψη, η κρίση γίνεται με βάση τα γεγονότα και τη λογική και όχι με συναισθήματα ή κάποιο σύστημα αξιών. Οι χρήστες Te είναι σε θέση να παραμερίζουν το πώς αισθάνονται για κάτι, ώστε να μπορούν να διαχωρίσουν τα αντικειμενικά γεγονότα από τα συναισθήματά τους. Όλοι βιώνουμε συναισθήματα κατά τη λήψη αποφάσεων. Στην πραγματικότητα, εάν παρακολουθήσετε τη διαδικασία σκέψης σας θα παρατηρήσετε ότι όταν είναι ώρα να αποφασίσετε για κάτι υπάρχει καταρχήν μια εσωτερική πρώτη αντίδραση. Αυτή η φυσική πρώτη αντίδραση πηγάζει από τον εσωτερικό συναισθηματικό σας κόσμο. Αυτό που κάνουν οι Extraverted Thinkers όμως είναι ότι αναγνωρίζουν το συναισθηματικό περιεχόμενο, αλλά κατευθείαν το αφήνουν στην άκρη για να επικεντρωθούν στα γεγονότα. Αυτή η διεργασία τους κάνει να τείνουν να είναι λογικοί, αντικειμενικοί και δίκαιοι. Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης, ο προγραμματισμός και ο ποσοτικός προσδιορισμός χρησιμοποιούν τη λειτουργία της εξωστρεφούς σκέψης. Μας βοηθά να οργανώσουμε το περιβάλλον και τις ιδέες μας μέσω γραφημάτων, πινάκων, διαγραμμάτων ροής, περιλήψεων, λιστών κλπ. Στην πιο εξελιγμένη της μορφή, αυτή η λειτουργία αφορά στην οργάνωση και τον έλεγχο ανθρώπων και γεγονότων ώστε να επιτευχθεί ένα παραγωγικό αποτέλεσμα. Είναι μια εμπειρική εξωστρεφής λειτουργία (έξω από τον εαυτό, λαμβάνει υπόψιν τα εξωτερικά δεδομένα), πχ: όταν αμφισβητούμε τις ιδέες κάποιου με βάση τη λογική των γεγονότων που έχουμε μπροστά μας ή θέτουμε εύλογες εξηγήσεις για αποφάσεις ή συμπεράσματα που λαμβάνονται, προσπαθώντας συχνά να δημιουργήσουμε τάξη και οργάνωση στη διαδικασία σκέψης κάποιου άλλου.

Η Εξωστρεφής Σκέψη είναι η πιο αντικειμενική εξωστρεφής λειτουργία. Οδηγείται από την αντικειμενική απόδειξη των αισθήσεων ή από αντικειμενικές (συλλογικές) ιδέες που προέρχονται από μια αρχή (π.χ. παράδοση ή εκπαίδευση). Θα χρησιμοποιήσει αυτά τα αντικειμενικά στοιχεία για να δημιουργήσει αφηρημένες εννοιολογικές σχέσεις, συνδέοντας τις ιδέες μαζί με ορθολογικό τρόπο. Η παρουσίασή της στους άλλους γίνεται με αποφασιστικό και καθοριστικό τρόπο (για αυτό ίσως και οι χρήστες Te σε κυρίαρχη ή βοηθητική θέση έχουν πολλές φορές χαρακτηριστεί ως "ωμοί¨και αποστομωτικοί στον τρόπο επικοινωνίας τους). Η Εξωστρεφής Σκέψη έχει ως σκοπό να κάνει τις διαδικασίες πιο αποτελεσματικές και παραγωγικές, να κάνει τον εξωτερικό κόσμο και τις λειτουργίες του πιο λογικές. Από την οπτική γωνία του Te, τίποτα δεν μπορεί να βελτιστοποιηθεί εκτός εάν συνεργαστούμε όλοι προς την αντικειμενική κατανόηση των γεγονότων μέσω του ελέγχου με τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας. Τέτοια πρότυπα πρέπει πάντα να εξηγούνται με σαφήνεια για να ελαχιστοποιείται η ασάφεια και η πιθανότητα ερμηνευτικού σφάλματος. Δεδομένου ότι το Te είναι αντικειμενικό, τα συμπεράσματά του κατευθύνονται προς τα έξω σε κάποιο αντικειμενικό προϊόν ή πρακτικό αποτέλεσμα. Η Εξωστρεφής Σκέψη δεν πραγματοποιείται ποτέ απλά για να υπάρξει (πχ. σκέπτομαι και διερευνώ για τη δική μου εσωτερική διαύγεια και γνώση). Υπάρχει πάντα ένας εξωτερικός σκοπός που συνήθως είναι η επίτευξη ενός αντικειμενικά παραγωγικού αποτελέσματος, ή η πιο λογικά ικανοποιητική επίλυση ενός προβλήματος.

Παράδειγμα (από C.S. Joseph): Ας φανταστούμε λοιπόν πώς είναι η ορθολογική σκέψη. Μέσα στο κεφάλι ενός χρήστη Εξωστρεφούς Σκέψης φανταστείτε ότι κάθονται σε 10 τραπέζια ταυτόχρονα 10 σκέψεις. Κάθε σκέψη θα μπορούσε να είναι μια αληθινή ή ψευδής κρίση, σωστά; Κάθε σκέψη έρχεται ταυτόχρονα και αποφασίζεται αν είναι αληθινή ή ψευδής. Έτσι, έξι από αυτές θα μπορούσαν να είναι αληθινές, τέσσερις από αυτές θα μπορούσαν να είναι ψευδείς, ή οκτώ από αυτές θα μπορούσαν να είναι ψευδείς και δύο από αυτές αληθείς. Η απόφαση που θα ληφθεί, αυτό που πιστεύει ο ορθολογικός στοχαστής ότι είναι αλήθεια ή ψεύδος, βασίζεται στην πλειοψηφία των κρίσεων αυτών. Έτσι, εάν η πλειοψηφία των 10 ιδεών είναι αληθινή, τότε η απόφαση είναι μια αληθινή και λογική απόφαση. (σημ.Personality Typology: όπως φαίνεται η παραγωγή ιδεών γίνεται έξω από το υποκείμενο και η κρίση εντός του υποκειμένου, για αυτό και ονομάζεται εξωστρεφής).





26 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page