top of page

Εξωστρεφής Σκέψη (Extraverted Thinking Te) vs Εσωστρεφής Σκέψη (Introverted Thinking Ti)

  • Writer: Personality Typology
    Personality Typology
  • Apr 10, 2021
  • 4 min read

Updated: Jul 10, 2021

Οι γνωστικές λειτουργίες που χρησιμοποιούν τη Σκέψη (Εσωστρεφή και Εξωστρεφή) μας βοηθούν στην επίλυση προβλημάτων. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μόνο και μόνο επειδή ένα άτομο χρησιμοποιεί κάποια από αυτές τις λειτουργίες, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι εξειδικευμένο ή ικανό στην επίλυση προβλημάτων, σημαίνει μόνο ότι δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε αυτόν τον τομέα και τείνει να ενδιαφέρεται περισσότερο για την αντιμετώπισή τους. Μπορούμε να πούμε ότι οι χρήστες Te και Ti έχουν περισσότερες ευκαιρίες να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους αυτές, απλά και μόνο επειδή εστιάζουν περισσότερο σε αυτήν την πτυχή της πραγματικότητας.

Ο σκοπός των λειτουργιών Te και Ti είναι η επεξεργασία πληροφοριών σχετικά με την αιτία και το αποτέλεσμα και στη συνέχεια οι αποφάσεις λαμβάνονται ανάλογα με τι τι αποφαίνεται η κάθε διεργασία. Καθοδηγούνται από την επιθυμία να χρησιμοποιήσουν πραγματικά δεδομένα για την κατανόηση ενός προβλήματος και στη συνέχεια να αντλήσουν αποτελεσματικά μια λογική λύση. Τελικά, οι συναρτήσεις αυτών των λειτουργιών έχουν σχεδιαστεί για να κατανοούν τον κόσμο μέσω ενός νοητικού συστήματος και ενδιαφέρονται περισσότερο για την εξαγωγή έγκυρων και ορθών συμπερασμάτων: *Αναζητούν τη σαφή επεξήγηση της λογικής πίσω από την απόφαση που λήφθηκε *Όλα τα επιχειρήματα, καθώς και το συμπέρασμα κάθε επιχειρήματος ατομικά πρέπει να αποδειχθούν αληθή.

Οι άνθρωποι που δεν έχουν μελετήσει φιλοσοφία συχνά δεν γνωρίζουν τη διάκριση μεταξύ αντικειμενικού και υποκειμενικού. Είναι σημαντικό να διαχωριστούν οι τεχνικοί ορισμοί αυτών των δύο όρων από τις συνηθισμένες χρήσεις τους. Συγκεκριμένα στην Τυπολογία Προσωπικότητας: *Ο στόχος αναφέρεται στον κόσμο που βρίσκεται εκτός του Εγώ (εξωτερικός κόσμος) *Το υποκειμενικό αναφέρεται στην προσωπική ψυχολογία, το Εγώ του (εσωτερικές ψυχολογικές διαδικασίες) Με αυτόν τον τρόπο, η διάκριση μεταξύ Te και Ti είναι αρκετά απλή. Κατά την επεξεργασία πληροφοριών: -Η Εξωστρεφής Σκέψη Te βασίζεται και δίνει προτεραιότητα σε αντικειμενικά συστήματα γνώσης. -Η Εσωστρεφής Σκέψη Ti βασίζεται και δίνει προτεραιότητα σε υποκειμενικά συστήματα γνώσης.

Extraverted Thinking (Te)- Εξωστρεφής Σκέψη: Είναι αντικειμενική γνώση. Ο χρήστης Te βλέπει έναν στόχο, αξιολογεί τον κόσμο γύρω του και διατηρεί πληροφορίες που τον οδηγούν προς αυτόν τον στόχο. Δημιουργεί πλαίσια με βάση αυτό που παρατηρεί πριν από την ανάλυσή του, περιστρέφοντας τις θεωρίες ώστε να ταιριάζουν με τα γεγονότα. Παρατηρεί τον κόσμο και προσπαθεί να καταλάβει τι είναι γενικά αποδεκτό από την κοινωνία, την επιστήμη, την εκπαίδευση κλπ και λαμβάνει αποφάσεις με βάση αυτό που η κοινωνία θεωρεί αληθές, αλλά αυτό δεν σημαίνει όμως ότι αποδέχεται αυτό που είναι γενικά αποδεκτό χωρίς κριτική σκέψη, πρέπει να υπάρχει αξιοπιστία και απόδειξη στις εν λόγω ιδέες. Μόνο τότε θα αποδεχτεί αυτές το αποτέλεσμα των διεργασιών αυτών, καθώς με αυτόν τον τρόπο η εξίσωση των σκέψεών δημιουργεί το αναγκαίο λογικό ισοζύγιο που θα τον οδηγήσει σε μια συγκεκριμένη απόφαση με σκοπό πάντα την επίτευξη του στόχου. Introverted Thinking (Ti)- Εσωστρεφής Σκέψη: Είναι υποκειμενική γνώση. Αξιολογεί τι γνωρίζει υποκειμενικά και έχει εξατομικευμένες απόψεις για το τι συνειδητοποιεί ως λογικό και πραγματικό. Χτίζει τα θεμέλια μέσω της ανάπτυξης ενός προσωπικού πλαισίου που βασίζεται σε αυτό που βλέπει ως πραγματικό και αληθές, περιστρέφει τα γεγονότα για να ταιριάξουν στις θεωρίες που δομούνται εσωτερικά, εντός του υποκειμένου. Αξιολογεί σε προσωπική βάση, αλλά αυτό που ισχύει για τον ίδιο μπορεί να μην ισχύει για την πλειοψηφία. Ο χρήστης Ti ασχολείται για το πώς και γιατί λειτουργούν τα πράγματα. Ο τελικός στόχος του είναι ασαφής, όπου τον πάει η γνώση και η νοητική διεργασία. Αναζητά λογικές λύσεις που είναι πιο διερευνητικές.

Εν ολίγοις: Για την Εσωστρεφή Σκέψη Ti, η κατανόηση μιας έννοιας είναι πιο σημαντική από τις εφαρμογές της. Ένας χρήστης Ti βλέπει τα πάντα ως αλληλένδετα. Για να αποδεχτεί κάτι ως πραγματικό και αληθές σημαίνει ότι πρέπει να ταιριάζει στο εσωτερικό λογικό του πλαίσιο, διαφορετικά θα απορρίψει αυτό το γεγονός ή θα το τροποποιήσει ώστε να ταιριάζει σε αυτό που ισχύει για τον ίδιο. Πρέπει να ταιριάζουν όλα τα στοιχεία που εισάγονται εντός του υποκειμένου. Για την Εξωστρεφή Σκέψη Te, από την άλλη πλευρά, το αποτέλεσμα είναι πιο σημαντικό από τη διερεύνηση, με σκοπό τον τελικό στόχο. Ο στόχος αποφασίζει τις ενέργειες. Για την Te, η αποτελεσματικότητα μιας λύσης είναι πιο σημαντική από το πώς έγιναν τα πράγματα. Δίνει προτεραιότητα σε λύσεις που οδηγούν αποτελεσματικά στην επίλυση του προβλήματος. Δεν θα χρειαστεί να δημιουργήσει νοητικές συνδέσεις μεταξύ εξωτερικών λογικών ιδεών, ένα γεγονός δεν χρειάζεται να συνδεθεί με ένα άλλος γεγονός για να είναι λογικό. Τα γεγονότα είναι συνήθως αυτόνομα και τοποθετούνται σε διαφορετικά σύνολα και συστήματα ιδεών, ώστε να ληφθεί η τελική απόφαση.

Η Εσωστρεφής Σκέψη είναι πιο πιθανό να περιπλέξει τα πράγματα. Η Εξωστρεφής Σκέψη είναι πιο πιθανό να υπεραπλοποιήσει τα πράγματα.

Η Εσωστρεφής Σκέψη χρησιμοποιεί τον παραγωγικό συλλογισμό ως διεργασία (deductive reasoning). Αρχίζει με την θεωρία και μετά προχωράει προς την επιμέρους κρίση και κάνει υποθέσεις βάσει του τι έχει λογικό νόημα για τον χρήστη, εντός του υποκειμένου. Η Εξωστρεφής Σκέψη χρησιμοποιεί τον επαγωγικό συλλογισμό ως διεργασία (inductive reasoning). Αποφασίζει τι είναι πραγματικό ως γεγονός και στη συνέχεια βασίζει τη θεωρία σε αυτό. Λαμβάνει αποφάσεις με βάση αντικειμενικά γεγονότα που παρουσιάζονται εξωτερικά, εκτός του υποκειμένου. (Η κύρια διαφορά μεταξύ της παραγωγικής και της επαγωγικής συλλογιστικής είναι ότι η παραγωγική στοχεύει στη δοκιμή μιας υπάρχουσας θεωρίας ενώ η επαγωγική στοχεύει στην ανάπτυξη μιας θεωρίας. Η επαγωγική συλλογιστική κινείται από συγκεκριμένες παρατηρήσεις σε ευρείες γενικεύσεις και η παραγωγική συλλογιστική το αντίστροφο.)




Comentarios


bottom of page