top of page

Εξωστρεφής Διαίσθηση MBTI - Extraverted Intuition Ne

Updated: Jul 14, 2021

Η Εξωστρεφής Διαίσθηση (Extraverted Intuition Ne) είναι μια από τις 4 Αντιληπτικές Γνωστικές Λειτουργίες (λειτουργία με βάση την οποία αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον). Η Ne ενέχει δύο συστατικά: την εξωστρέφεια και τη διαίσθηση και επικεντρώνεται στον αντικειμενικό, εξωτερικό κόσμο για να βρει σχέσεις και μοτίβα μεταξύ ανθρώπων, πραγμάτων, ιδεών και γεγονότων.

Σύμφωνα με τον Carl Jung: "Επειδή η Εξωστρεφής Διαίσθηση προσανατολίζεται με βάση το αντικείμενο (σημ. PersonalityTypology, δλδ εξωστρεφώς, εκτός του υποκειμένου), διακρίνεται μια εξάρτηση από εξωτερικές καταστάσεις, η οποία όμως έχει εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα από την εξάρτηση του αισθητηριακού τύπου. Το διαισθητικό στοιχείο δεν μπορεί ποτέ να βρεθεί μεταξύ των γενικά αναγνωρισμένων αξιών της πραγματικότητας, αλλά το βρίσκουμε πάντα όπου μπορούν να αντληθούν μελλοντικές δυνατότητες, δλδ. έχει μια έντονη παρουσία σε ιδέες που κυοφορούν μελλοντικές υποσχέσεις. [...] επειδή επικεντρώνεται συνεχώς σε νέες δυνατότητες, οι σταθερές συνθήκες του προκαλούν ασφυξία."

Όπως έχουμε ξαναπεί, η περιγραφή μιας αντιληπτικής διαδικασίας είναι δύσκολη, διότι δεν γίνεται συνειδητά, είναι όμως ο τρόπος με τον οποίο συλλέγουμε τα αντιληπτικά δεδομένα πάνω στα οποία στηρίζονται οι Κριτικές Λειτουργίες (judging functions: Thinking & Feeling, Σκέψη & Αξίες - Συναίσθημα). Η Εξωστρεφής Διαίσθηση συλλέγει πληροφορίες από το εξωτερικό περιβάλλον, είναι παρόμοια με την Εξωστρεφή Αίσθηση (Extraverted Sensing Se) λόγω της εξωστρέφειας, ΟΜΩΣ δεν συλλέγει δεδομένα μέσω μίας ή περισσοτέρων από τις πρωταρχικές αισθήσεις όπως η Se, αλλά υπερβαίνει ή διακρίνει μοτίβα πίσω από τα δεδομένα της αίσθησης.

Εν ολίγοις, ο ρόλος της είναι να αναζητά νέους συνδυασμούς προσφερόμενων δεδομένων, επεκτείνοντας τον «ιστό» των προτύπων που ήδη λαμβάνει. Αυτή η ικανότητα επέκτασης των πληροφοριών δίνει στην Ne μια καινοτόμο και ανοιχτόμυαλη ποιότητα. Βλέπει τις δυνατότητες που θα μπορούσαν να υπάρξουν ανάμεσα ακόμη και σε εντελώς άσχετα δεδομένα (βλ. brainstorming). Είναι σαν να κοιτάς κάτι και να εξάγεις πολλαπλές ιδέες από αυτό, οι οποίες σε οδηγούν σε άλλο μοτιβό, το οποίο σε ωθεί σε άλλη δυνατότητα συνειρμών κλπ. Είναι μια πολύ δημιουργική λειτουργία. η οποία όμως μπορεί να συνεχιστεί επ'άπειρον, για αυτό και οι χρήστες Ne σε υψηλή θέση, αν δεν οργανώσουν τα μοτίβα αυτά μπορεί πολύ εύκολα να περάσουν στην αδράνεια (όσο πιο πολλές ιδέες έχεις τόσο πιο δύσκολα κοντρολάρεις τον εαυτό σου για να τις εφαρμόσεις, για αυτό και πολλές φορές αρχίζουν πολλά projects ή έχουν πολλα ενδιαφέροντα, δεν τελειώνουν σχεδόν ποτέ τίποτα). Είναι σαν ένα σύμπαν που ολοένα και επεκτείνεται, σαν τον ιστό της αράχνης.

Η παρατήρηση των δυνατοτήτων και των πιθανών σεναρίων είναι το βασίλειο της Εξωστρεφούς Διαίσθησης (Extraverted Intuition Ne). Η δημιουργικότητα μέσα από το χάος.





42 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page