top of page

Εξωστρεφές Συναίσθημα MBTI - Extraverted Feeling Fe

Updated: Jul 10, 2021

Σιγά σιγά θα αρχίζουμε να μπαίνουμε στα βαθιά επεξηγώντας τις γνωστικές λειτουργίες με βάση τη γιουνγκιανή μελέτη, το σύστημα MBTI και όλα τα λοιπά συστήματα που έχουν ως αφετηρία την εν λόγω Τυπολογία.

Η εναρκτήρια παρουσίαση θα γίνει επιγραμματικά με το:

Το Εξωστρεφές Συναίσθημα (Extraverted Feeling (Fe) είναι μια από τις 4 Κριτικές Γνωστικές Λειτουργίες (λειτουργία με βάση την οποία παίρνουμε αποφάσεις-Judging Function). Οι Τύποι Προσωπικότητας που διαθέτουν το Fe στην πρώτη τετράδα των γνωστικών τους λειτουργιών (βλ. προηγούμενο ποστ), λαμβάνουν αποφάσεις με βάση ένα σύστημα αξιών που επικεντρώνεται στην ευημερία και την αρμονία του συνόλου. Αυτές οι αξίες είναι παγκόσμιες και εν γένει πολιτιστικές / κοινωνικές παρά προσωπικές (γίνονται προσωπικές όταν ζούμε με βάση αυτές, όμως η δημιουργία τους γίνεται έξω από το υποκείμενο, πχ κοινωνικές νόρμες, τρόποι συμπεριφοράς, κώδικας δεοντολογίας, κλπ).

Τύποι των οποίων η κυρίαρχη (ή βοηθητική) λειτουργία είναι το Fe (2 πρώτες θέσεις), εστιάζουν τη λήψη αποφάσεών τους στον εξωτερικό κόσμο (έξω από τον εαυτό) και η κύρια εστίαση είναι στους ανθρώπους και στο κοινωνικό σύνολο. Όλα συνδέονται και καταλήγουν στις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους. Τη στιγμή της λήψης απόφασης τα πρώτα κριτήρια που χρησιμοποιούνται είναι οι αξίες και όχι τα αντικειμενικά γεγονότα ή η λογική σκέψη. Έτσι, τα άτομα με κυρίαρχο Fe θα λάβουν υπόψη τους τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μια απόφαση στο κοινό καλό και στους ανθρώπους γύρω τους και το κάνουν αυτό ενστικτωδώς. Σύμφωνα με τον Carl Jung: "Το Εξωστρεφές Συναίσθημα αποσπάστηκε όσο το δυνατόν περισσότερο από τον υποκειμενικό παράγοντα και υποτάχθηκε πλήρως στην επιρροή του αντικειμένου. Ακόμα και όταν φαίνεται να μην έχει πιστοποιηθεί από ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, είναι, ωστόσο, κάτω από το ξόρκι παραδοσιακών ή γενικά αποδεκτών αξιών κάποιου είδους".

Συνοπτικά να πούμε τα εξής: Τύπος Προσωπικότητας με Extraverted Feeling (Fe): Εκτιμά την αρμονία και τη σύνδεση με άλλους, προτιμά να ενεργεί ως μέρος μιας ομάδας, εκτιμά τους κοινωνικούς δεσμούς και προάγει την άνεση των άλλων. Ενδιαφέρεται για τη διατήρηση των αξιών των ομάδων και των οργανώσεων και είναι πρόθυμος να προσαρμοστεί προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του συνόλου. Όταν λαμβάνει αποφάσεις, λαμβάνει υπόψη τι είναι αξιακά αποδεκτό και κατάλληλο για τη διατήρηση της αρμονίας της ομάδας.




16 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page