top of page

Εναντιοδρομία - Enantiodromia

Στο έργο του Εφέσιου φιλοσόφου Ηράκλειτου θα βρούμε πρώτη φορά την Αρχή της Εναντιοδρομίας, της ανάγκης δηλαδή να συναντηθούν οι αντίθετες δυνάμεις για την επίτευξη της αρμονίας του κόσμου και του ανθρώπου.

Την Αρχή αυτή θα τη συναντήσουμε πολύ έντονα στις μελέτες του Carl Jung, ο οποίος και ενσωμάτωσε τις αντιθέσεις αυτές στην πορεία αυτοπραγμάτωσης του ανθρώπου. 'Ολοι έχουμε συνειδητές και ασυνείδητες επιλογές, φωτεινά και σκοτεινά σημεία στην προσωπικότητά μας, ενδογενείς και εξωγενείς επιρροές, Η εύρεση, συνάντηση και ενσωμάτωση αυτών θα μας οδηγήσουν τελικά στην ολοκλήρωση και την ολότητα, μέσα σε ένα σύστημα δυναμικό και ζωντανό. Ό,τι εμφανίζεται, σύμφωνα με τον Γιουνγκ, και κυριαρχεί στη συνείδηση ως μονομερής τάση, όταν αυτό κορεσθεί, δημιουργείται στο ασυνείδητο μία το ίδιο αντίθεtη στάση. Ως ένα καλό παράδειγμα εναντιοδρομίας αναφέρει την μεταστροφή του Αποστόλου Παύλου.

Αν επιμένουμε να επικεντρωνόμαστε σε μια και μόνο πλευρά της προσωπικότητάς μας, πχ τη λογική σκέψη, η Αρχή της Εναντιοδρομίας θα μας φέρει αντιμέτωπους με καταστάσεις που θα θέσουν υπο αμφισβήτηση την τάση μας αυτή. Αν και πάλι εμμένουμε στο να μην διαχειριζόμαστε το συναισθηματικό και αξιακό κόσμο (το δικό μας ή των γύρω), θα έρθει κάποια στιγμή που σαν την κλεψύδρα θα γυρίσει απότομα ο χρόνος και θα διοχετευτούν όλα στο συναίσθημα με αβέβαια αποτελέσματα (πχ μια εκρηκτική περίοδος οργής, μια καταθλιπτική φάση, ένα υπαρξιακό κενό κ.ά.). Αν κοιτάξουμε τα ιστορικά δεδομένα της ανθρωπότητας, είναι εμφανής η εμφάνιση της Αρχής αυτής σε όλες τις εποχές όπου παρατηρήθηκαν μεγάλες αντιθέσεις στη συλλογική αντίληψη (πχ. φιλοσοφία vs καταναλωτισμός, τέχνες vs τεχνοκρατία κλπ). Πολλά παραδείγματα της εναντιοδρομικής αρχής βρίσκουμε και στη λογοτεχνία βλ. ο Εγωιστής Γίγαντας, η Χριστουγεννιάτικη ιστορία.


Αν ζήσουμε τη ζωή μας ως μονόδρομο, τότε κάποια στιγμή, ως συντελειακός νόμος, οι περιστάσεις θα μας οδηγήσουν πάλι πίσω, για να διεκδικήσουν αυτό που δεν θρέψαμε, αυτό που παραμελήσαμε και αγνοήσαμε. Και επειδή ακριβώς το στοιχείο αυτό θα το έχουμε αφήσει να ατροφήσει, οι συνέπειες θα είναι πιο σκληρές συγκριτικά με το αν το συναντούσαμε από καιρό σε καιρό διατηρώντας την ισορροπία του Εγώ.





15 views0 comments

Comentários

Não foi possível carregar comentários
Parece que houve um problema técnico. Tente reconectar ou atualizar a página.
bottom of page