top of page

Έκφραση Αναγκών - Σχέσεις

Πως διαχειρίζεστε τις σχέσεις σας;

Ένας από τους λόγους για τους οποίους συχνά νιώθουμε συναισθήματα θυμού, απογοήτευσης και δυσαρέσκειας με τον περίγυρο είναι και ο τρόπος με τον οποίο εκφράζουμε τις ανάγκες μας.

Αναρωτηθείτε σε κάτι πρακτικό, πχ τη βόλτα του σκύλου. ΕΙΣΤΕ ο άνθρωπος που λέει: Βγάλε τον σκύλο βόλτα σε παρακαλώ; Ή ΕΙΣΤΕ ο άνθρωπος που λέει: Ο σκύλος πρέπει να βγει βόλτα. Ρωτάτε Άμεσα ή αφήνετε τον άλλον να μαντέψει Έμμεσα; (asking vs guessing culture)

Αυτή η διαφορά επικοινωνιακού μοτίβου πολύ συχνά οδηγεί σε εντάσεις και σε μακροχρόνια αρνητικά συναισθήματα εκ μέρους των Έμμεσων, διότι οι Άμεσοι σπάνια αντιλαμβάνονται το αίτημα, και εκνευρισμό εκ μέρους των Άμεσων, για τις μαντικές ικανότητες που καλούνται να έχουν. Πολλοί εξ ημών πηγαίνουμε από τη μια πλευρά στην άλλη ανάλογα την περίσταση. Δεν θα σταθώ σε αυτό όμως, γιατί είναι θέμα συνθηκών, οικειότητας, κουλτούρας, τραυμάτων, περιστάσεων κλπ.

Θα θέσω δυο ερωτήματα όμως... Αναρωτηθείτε ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ επικοινωνείτε Άμεσα στο σύντροφό σας να πάει βόλτα το σκύλο; Τι σας κρατάει, τι σας φοβίζει; Ποια περαιτέρω απόδειξη αγάπης παρέχει το να μαντέψει την ανάγκη αυτή; Πόσο αντέχει η πλάτη σας μια ακόμη πιθανή απογοήτευση αφού αρνείστε να δυσκολευτείτε θέτοντας μια απλή ερώτηση; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ρωτάτε το σύντροφό σας, όταν γνωρίζετε ότι δεν έχει την τάση να επικοινωνεί άμεσα τις ανάγκες του, αν θέλει να πάτε εσείς βόλτα το σκύλο; Γιατί δεν είναι εμφανές ότι αυτό που εσείς αντιλαμβάνεστε ως μονολόγο, είναι επί της ουσίας διάλογος στον οποίο καλείστε να συμμετέχετε;

Και οι δύο πλευρές οφείλουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους, με ειλικρίνεια και νηφαλιότητα, ώστε να ισορροπήσει αυτό το κενό στην επικοινωνία και να μειωθεί ο όγκος των δηλητηριωδών συναισθημάτων που έχει συσσωρευτεί.


11 views0 comments

Comments


bottom of page