top of page

NERIS Test Explorer Vs MBTI, σχόλια πάνω στο σύστημα

Updated: Jul 14, 2021

Σχόλια πάνω στο NERIS TEST EXPLORER με βάση τα προσωπικά μου ευρήματα και τα στατιστικά στοιχεία αποτελεσμάτων σε βάθος χρόνου.

(ιστοσελίδα https://www.16personalities.com/el)


Όπως ξεκάθαρα αναφέρουν και οι ίδιοι στην επίσημη παρουσίασή τους στην προαναφερθείσα ιστοσελίδα: "Λόγω της απλότητας και της ευκολίας χρήσης του, το μοντέλο ονομάτων τεσσάρων γραμμάτων έχει χρησιμοποιηθεί από διάφορες διαφορετικές θεωρίες και προσεγγίσεις τις τελευταίες δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων όπως: Socionics, Keirsey Temperament Sorter, Linda Berens Interaction Styles και πολλά άλλα (σημ.συγγρ. αυτά τα μοντέλα θα τα παρουσιάσω και εγώ στη σελίδα μας). Ενώ τα ακρωνύμια που χρησιμοποιούνται από αυτές τις θεωρίες μπορεί να είναι πανομοιότυπα ή πολύ παρόμοια, ωστόσο, οι έννοιες τους δεν αλληλεπικαλύπτονται πάντα. Ένας από τους λόγους πίσω από μια τόσο μακρά εισαγωγή είναι ότι θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν έχει οριστεί ένας μόνο ορισμός σε αυτά τα ακρωνύμια τύπου - κάθε θεωρία τα ορίζει με τον δικό της τρόπο και είναι απολύτως πιθανό ότι αν συναντήσετε πέντε άτομα που όλοι λένε "Είμαι INFJ", οι ορισμοί τους για το τι σημαίνει INFJ θα διαφέρουν". Χρησιμοποιούμε τη μορφή ακρωνυμίων που εισήγαγε η Myers-Briggs για την απλότητα και την ευκολία της, με ένα επιπλέον γράμμα για να χωρέσει πέντε αντί για τέσσερις κλίμακες. Ωστόσο, σε αντίθεση με την Myers-Briggs ή άλλες θεωρίες που βασίζονται στο μοντέλο του Carl Jung, δεν έχουμε ενσωματώσει έννοιες του συγκεκριμένου συστήματος, όπως οι γνωστικές λειτουργίες ή προτεραιότητα/ιεραρχία τους. Οι έννοιες του Jung είναι πολύ δύσκολο να μετρηθούν και να επικυρωθούν επιστημονικά, οπότε επιλέξαμε να ξανασχεδιάσουμε και να εξισορροπήσουμε τις διαστάσεις της προσωπικότητας που ονομάζονται χαρακτηριστικά της προσωπικότητας Big Five, ένα μοντέλο που κυριαρχεί στη σύγχρονη ψυχολογική και κοινωνική έρευνα (σημ.συγγρ. το οποίο και θα παρουσιάσω αργότερα)".

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα, ενημερώνουν και οι ίδιοι ότι τα αποτελέσματά τους ΔΕΝ βασίζονται στο μοντέλο των γνωστικών λειτουργιών, το οποίο και εγώ υποστηρίζω στη συγκεκριμένη συστηματολογία. Το θέμα μου δεν είναι να "μετρήσω" συμπεριφοριστικά στοιχεία (που μπορεί να αλλάξουν λόγω εξωγενών συνθηκών και περιβάλλοντων), αλλά να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν εγγύτερα τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνουμε και διαχειριζόμαστε τις πληροφορίες. Οι γνωστικές μας λειτουργίες και ΟΧΙ οι διχοτομίες ενός συστήματος συμπεριφοράς (πχ Αίσθηση/Διαίσθηση, Σκέψη/Συναίσθημα κλπ), καθώς και η Ιεραρχία τους, μας βοηθάνε να βρούμε την Αιτία συμπεριφοράς μας ή τον λόγο για τον οποίο κάνουμε τις επιλογές μας ή πχ. ασφυκτιούμε σε μία κατάσταση.

Προσωπικά καταθέτω ότι για εμένα το NERIS είναι πιο κοντά στο σύστημα BIG FIVE και όχι στο MBTI. Είναι σαφώς ένας πολύ δομημένος και διασκεδαστικός τρόπος για την εισαγωγή μας σε αυτό το είδος ψυχομετρικών εργαλείων (το marketing τους είναι κορυφαίο, αυτό δεν το αμφισβητεί κανένας), αλλά ΑΝ θελήσουμε να δούμε πέρα από αυτό και να σκάψουμε βαθιά στην απόπειρα αυτογνωσίας, δεν αρκεί και μπορεί να οδηγήσει άνετα σε λανθασμένα συμπεράσματα. Το μοντέλο Myers-Briggs δυστυχώς βασίζεται και αυτό σε αρκετές διχοτομίες συμπεριφοράς, όμως πιστεύω ότι σε εξαναγκάζει περισσότερο να μελετήσεις τη θεωρία των γνωστικών λειτουργιών και να συγκρίνεις τα ευρήματα. Και αν δεν θέλεις να πληρώσεις επαγγελματία ή το εν λόγω τεστ, μπορείς να συμπληρώσεις πολλά τεστ δωρεάν που θα παρουσιάσω σε επόμενο ποστ και ταυτόχρονα να μελετήσεις τις γνωστικές λειτουργίες (τη θεωρία των οποίων θα δημοσιεύσω και εγώ εν ελθέτω χρόνω) και να βγάλεις τα συμπεράσματά σου.

Ως τελευταίο παράδειγμα να παραθέσω προσωπικά μου αποτελέσματα (όχι ως μέτρο αξιοπιστίας, αλλά ως παράδειγμα που αποδεικνύει τι γίνεται όταν ένα τεστ μετράει διχοτομίες και όχι γνωστικές λειτουργίες εγκεφάλου): Ο Τύπος μου στον κλασσικό φορέα ΜΒΤΙ είναι ENTJ. Και το αποτέλεσμα αυτό βγήκε σε δευτεροβάθμια εξέταση του επίσημου φορέα, ενώ στις πρωτοβάθμιες έβγαινε INTJ. Στο σύστημα NERIS, εκτός του ότι πολύ συχνά δεν έχω ίδια αποτελέσματα όταν κάνω το τεστ ανά μεγάλα χρονικά διαστήματα/ακόμη και η αλλαγή από ελληνικά σε αγγλικά ή γαλλικά μου δίνει ασαφείς απαντήσεις, το μόνο που παραμένει ίδιο είναι η διχοτομία NT (Διαισθητική Σκέψη, διχοτομία για την οποία είμαι σίγουρη ασχέτως εσωστρέφειας/εξωστρέφειας των γνωστικών αυτών λειτουργιών). Άρα, ως μετρήσεις έχω λάβει τους τύπους: ENTP-Α (συχνά), INTJ-T (συχνά), INTJ-A (συχνά), INTP (συχνά), ENTJ-Α (σπάνια). Μπορεί με πρώτη ανάγνωση να φαίνεται ελάχιστη η διαφορά, αφού ο κύριος πυρήνας NT παραμένει ο ίδιος, ΟΜΩΣ η διαφορά είναι τεράστια και ο ορισμός/ιεραρχική σειρά των γνωστικών λειτουργιών ανάμεσα πχ σε έναν ENTP και σε έναν ENTJ, είναι, να το πούμε πολύ απλά, η μέρα με τη νύχτα και ας φαίνεται ότι έχουν διαφορά μόνο ένα γράμμα. Συγκεκριμένα: ENTP Extraverted Intuition (Ne Εξωστρεφής Διαίσθηση) Introverted Thinking (Ti Εσωστρεφής Σκέψη) Extraverted Feeling (Fe Εξωστρεφές Συναίσθημα) introverted Sensing (Si Εσωστρεφής Αίσθηση) ENTJ Extraverted Thinking (Te Εξωστρεφής Σκέψη) Introverted Intuition (Ni Εσωστρεφής Διαίσθηση) Extraverted Sensing (Se Εξωστρεφής Αίσθηση) Introverted Feeling (Fi Εσωστρεφές Συναίσθημα)

Όπως βλέπετε είναι οι ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ λειτουργίες, γεγονός που αποδεικνύει έναν εντελώς διαφορετικό τύπο προσωπικότητας. Και ως ΤΟ ΠΙΟ σημαντικό να αναφέρω ότι οι EPs και οι EJs έχουν διαφορετικά μοτίβα σκέψης, αλλά κυρίως εντελώς διαφορετικές ανάγκες (το οποίο και θα εξηγήσω αργότερα, παραθέτοντας γιατί για εμένα προσωπικά ούτε το κλασσικό MBTI αντιπροσωπεύει την ανθρώπινη μοναδικότητα, για αυτό και χρειάστηκε η δική μου μελέτη των γνωστικών λειτουργιών καταρχήν σε επίπεδο γιουνγκιανής ανάλυσης και ύστερα ο συνδυασμός και η ανάλυσή τους με σύγχρονες θεωρίες και μελέτες, η ειλικρινής παρατήρηση του εαυτού μου ως εγκεφαλική λειτουργία και όχι σε επίπεδο διχοτομιών και συμπεριφοράς και όλο αυτό σε βάθος χρόνου, όχι στιγμιαία. Και το αποτέλεσμα ήταν άκρως ενδιαφέρον για την φερεγγυότητα των τεστ και θα το αποκαλύψω εν καιρώ).

Με βάση το NERIS, το μόνο που αλλάζει είναι το J/P, δηλαδή, σύμφωνα με τη διχοτομία που ενστερνίζονται, οι επιλογές του τρόπου ζωής που προτιμάμε σε επίπεδο οργάνωσης/ευελιξίας των επιλογών μας, που προσωπικά και πάλι μιλώντας, για εμένα δεν είναι συνδυαστικός δείκτης μέτρησης των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου.

Τελικό συμπέρασμα (και ευχαριστώ όσους κατάφεραν και διάβασαν ως εδώ) είναι ότι Αν το μοντέλο NERIS χρησιμοποιηθεί ως ανεξάρτητο σύστημα μέτρησης και με την ανάλογη κριτική σκέψη και γνώση, μπορεί να γίνει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την εισαγωγή μας στον κόσμο της γνώσης της τυπολογίας προσωπικότητας.





25 views2 comments

Recent Posts

See All

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page