top of page

MBTI - Συμπεριφορά vs Γνωστικές Λειτουργίες

Μια μικρή εισαγωγή στη διαφορά μεταξύ θεωριών της Τυπολογίας Προσωπικότητας με βάση τα προσμετρούμενα στοιχεία.


Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο τμήμα των ατόμων που ασχολούνται με τους Τύπους Προσωπικότητας ήρθαν πρώτη φορά σε επαφή με τους τύπους MBTI μέσω των ιστοσελίδων και των διαφόρων ονλάιν τεστ και τη σύγχιση των παρεχομένων πληροφοριών, είναι λογικό να υπάρχει μια τεράστια ασάφεια σχετικά με τη διαφορά ανάμεσα στον ορισμό των θεωριών που βασιλεύουν στον κυβερνοχώρο (ακόμη και σε αρκετά βιβλία).

Παρόλη την φιλότιμη προσέγγιση των Myers-Briggs, οι οποίες προσπάθησαν να εργαλειοποιήσουν την θεωρία του Carl Jung, και την επισταμένη ενασχόληση αρκετών αξιόλογων μελετητών, το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει μια συγκεχυμένη πληροφόρηση σχετικά με τους Τύπους Προσωπικότητας, η οποία εμμένει σε στερεοτυπικές περιγραφές συμπεριφορών δίχως να λαμβάνει υπόψιν τις λειτουργίες που διαθέτει γνωστικά το κάθε υποκείμενο. Και αυτό βεβαίως οφείλεται στις άστοχες περιγραφές των γνωστικών λειτουργιών και των αξόνων τους και της δυσκολίας να αντιληφθούμε ότι ο καθένας μας είναι μοναδικός, όπως μοναδικός είναι και ο τρόπος που λειτουργεί ο εγκέφαλός μας.

Οι αοριστίες αυτές έχουν πολλές συνέπειες (πχ. τη γνωστή άποψη ότι το τεστ 16personalities κινείται στον άξονα του επίσημου MBTI χωρίς καμία υποψία γνωστικών λειτουργιών, πράττω με αυτόν τον τρόπο γιατί έτσι πράττει ο Τύπος μου κλπ), με κύρια συνέπεια όμως ΟΤΙ Έχουμε έναν Τύπο Προσωπικότητας, ο οποίος μας είναι τελείως άχρηστος και δεν ξερούμε: 1) Τι σημαίνει 2) Τι θα κάνουμε τώρα που τον γνωρίζουμε 3) Ποιο είναι το μονοπάτι αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης που μπορεί να μας βοηθήσει ως εργαλείο αυτοβοήθειας. Με βάση αυτά, παραθέτω την εικόνα και προσθέτω ότι: Α) Τα εργαλεία που προσμετρούν συμπεριφορά και χαρακτηριστικά γνωρίσματα το πράττουν σε επίπεδο κλίμακας. Δηλαδή, πχ. Εσωστρέφεια/Εξωστρέφεια ως συμπεριφορά (εκεί είναι που κάποιος μπορεί να θεωρηθεί Αμφιστρεφής στη μέση περίπου της κλίμακας) Β) Οι θεωρίες που παρατηρούν τις γνωστικές διεργασίες με άμεση κατηγοριοποίησή τους δεν ασχολούνται με το φάσμα συμπεριφορών. Δηλαδή, πχ. Εσωστρεφής/Εξωστρεφής γνωστική λειτουργία στην Πρωτογενή/Κυρίαρχη θέση δηλώνει κατεύθυνση της λειτουργίας αυτής και όχι συμπεριφορά του χρήστη. Ένας ENTJ μπορεί άνετα να είναι κοινωνικά εσωστρεφής, η πρώτη του γνωστική λειτουργία όμως (Εξωστρεφής Λογική Te) έχει κατεύθυνση προς τα έξω και η κριτική αυτή λειτουργία κρίνει με βάση τα εξωγενή συστήματα.

Τέλος να επαναλάβω ότι όλοι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, η φυσική μας έφεση είναι αυτή που διαφέρει.


17 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page