top of page

Η δημιουργία του Δείκτη Προσωπικότητας (MBTI): KATHARINE BRIGGS - ISABEL MYERS BRIGGS

Updated: Jul 10, 2021



Η Katharine Briggs γεννήθηκε το 1875 και εργαζόταν ως καθηγήτρια και ακαδημαϊκός. Όταν η κόρη της μεγάλωσε, η Briggs ενδιαφέρθηκε για την εκπαιδευτική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Αυτό την οδήγησε να δημιουργήσει ένα τεστ επαγγελμάτων για τα παιδιά, το οποίο πίστευε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στη μελλοντική ευημερία τους. Αυτή η προσπάθειά της εκφραστηκε σε τέσσερις τύπους προσωπικότητας: Στοχαστικός, Αυθόρμητος, Εκτελεστικός και Κοινωνικός.


Η αναζήτησή της επικεντρώθηκε στο να βρει μια θεωρία που θα μπορούσε να εφαρμοστεί παντού εξετάζοντας μελέτες πολλών φιλοσόφων, επιστημόνων και ψυχολόγων. Η επιφώτιση όμως ήρθε όταν ανακάλυψε το έργο του Carl Jung που μόλις είχε μεταφραστεί στα αγγλικά (από τα γερμανικά).


Η Isabel Myers Briggs γεννήθηκε το 1897. Ενδιαφέρθηκε για τη μελέτη της μητέρας της μετά την ανακάλυψη του έργου του Jung, εστιάζοντας στο πως ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα επηρεάζουν τον τύπο της εργασίας όπου θα μπορούσαμε να ευδοκιμήσουμε. Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, η Isabel ήθελε να συμβάλει στη μείωση των συγκρούσεων μεταξύ των ανθρώπων, προσπαθώντας ταυτόχρονα να καταλάβει γιατί μερικοί άνθρωποι μισούσαν τις δουλειές τους στο στρατό, ενώ άλλοι ευδοκιμούσαν. Το 1945 έκαναν την πρώτη μαζική εμπειρική έρευνα. Με τη βοήθεια του πατέρα Lyman Briggs, πραγματοποίησαν την πρώτη τους αξιολόγηση MBTI σε περίπου 5.500 μαθητές της Ιατρικής Σχολής George Washington. Η Isabel Briggs Myers μελέτησε τα αποτελέσματα για πολλά χρόνια, αναζητώντας μοτίβα μεταξύ των μαθητών που εγκατέλειψαν τις σπουδές τους και αυτών που πέτυχαν.

Το 1962, ο δείκτης MBTI δημοσιεύθηκε από το Education Testing Service (ETS) για ερευνητική χρήση. Το 1975, η Myers συνεργάστηκε με την Consulting Psychologists Press Inc. (CPP), η οποία εμπορεύτηκε τον «δείκτη» για γενική χρήση ως τεστ προσωπικότητας και οδηγό σταδιοδρομίας, σημαίνοντας την αρχή του φαινομένου που γνωρίζουμε σήμερα.

Η μητέρα Katharine Briggs ήταν η κινητήρια δύναμη που οδήγησε στην έμπνευση και δημιουργία του MBTI με εφαλτήριο το πρωτότυπο έργο του Jung. Η κόρη Isabel Briggs Myers δημιούργησε το φυσικό τεστ και εκτέλεσε το έργο επικύρωσης και ερμηνείας. Το αποτέλεσμα είναι το πιο δημοφιλές και ευρέως χρησιμοποιούμενο εργαλείο μέτρησης προσωπικότητας, το Myers-Briggs Type Indicator (ΜΒΤΙ).


Αν και τμήμα της επιστημονικής κοινότητας το έχει αντιμετωπίσει επικριτικά και δύσπιστα, τα δεδομένα των άνω των 50 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν επισήμως μετρηθεί αποδεικνύουν το βαθμό της δημοφιλίας του. Από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα χρησιμοποιήθηκε ευρέως σε χώρους εργασίας ως υποστηρικτικό εργαλείο επιλογής, δημιουργίας και ανάπτυξης ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της προσωπικής ανάπτυξης, ακόμη και της συμβουλευτικής σχέσεων και γάμου. Και προσωπικά να προσθέσω ότι το έχω χρησιμοποιήσει στον τομέα επιλογής ανθρωπίνου δυναμικού και αξιολόγησης εργαζομένων με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα για πολλά χρόνια, καθώς επίσης συνετέλεσε επικουρικά και στη διαχείριση κρίσεων σχέσεων μεταξύ υπαλλήλων. Χρειάζεται απλά να μην ληφθεί ως μονόδρομος, αλλά ως σκαλοπάτι.



28 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page