top of page

Ψυχολογικοί Τύποι - Carl Jung

Updated: Jul 10, 2021




O Carl Jung στο βιβλίο του "Ψυχολογικοί Τύποι" που εκδόθηκε το 1913 πρότεινε 4 βασικές λειτουργίες του συνειδητού:

α) ΝΟΗΤΙΚΗ λειτουργία (Thinking): σχετίζεται με τη σκέψη και τη διανόηση, όπου η σύλληψη και διαχείριση των ιδεών γίνεται με εννοιολογική σύνδεση μεταξύ τους. Κύριο χαρακτηριστικό: Οι έννοιες και η σκέψη.

β) ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ λειτουργία (Feeling): Το συναίσθημα είναι μια διαδικασία που αποκαλύπτει μια συγκεκριμένη Αξία με την έννοια της αποδοχής ή της απόρριψης (like/dislike). Είναι ένα είδος κρίσης, μια λειτουργία που ζυγίζει και μεταφέρει τις αξίες των γεγονότων.


γ) ΔΙΑΙΣΘΗΤΙΚΗ λειτουργία (Intuition): Εδώ η περιγραφή είναι λίγο συγκεχυμένη λόγω της ιδιότυπης μορφής αυτής της λειτουργίας. Η διαίσθηση "επικοινωνεί" αυτά που προσλαμβάνει σαν "δώρο" από το ασυνείδητο. Σε αντίθεση με τη σκέψη και τη νόηση που ο Jung τις θεωρεί συνειδητές και σκόπιμες, η διαίσθηση εργάζεται πιο παθητικά με μικρή ανάγκη για συνειδητή προσπαθεια, δεν διαμορφώνεται σκόπιμα.

δ) ΑΝΤΙΛΗΠΤΙΚΗ κατ'ΑΙΣΘΗΣΗ λειτουργία (Sensing): Όπως η Διαίσθηση, έτσι και η Αισθητική λειτουργία είναι για τον Jung μια λειτουργία σύλληψης/αντίληψης. Και οι δυο αυτές λειτουργίες, παρέχονται, δεν κερδίζονται, τις παραλαμβάνουμε στο συνειδητό μας. Όλοι μας είμαστε εξοικειωμένοι με τις πέντε βασικές μας αισθήσεις (αφή, ακοή, γεύση, όραση, όσφρηση) και η λειτουργία αυτή μας ενημερώνει για τις φυσικές λεπτομέρειες στο άμεσο περιβάλλον μας.

Αυτή είναι μια πρώιμη ανάλυση των βασικών ορολογιών της εν λόγω τυπολογίας, η οποία θα μας φανεί πολύ χρήσιμη για τα περαιτέρω βήματά μας.



45 views0 comments

Comments


bottom of page